Glasmästaren Mattias Svärd hade jobb hela söndagen med att hand om de krossade rutorna på Nanny Palmkvist skola i Helsingborg. Foto: Stefan Lindblom/Hbg-BildGlasmästaren Mattias Svärd hade jobb hela söndagen med att hand om de krossade rutorna på Nanny Palmkvist skola i Helsingborg. Foto: Stefan Lindblom/Hbg-Bild
Glasmästaren Mattias Svärd hade jobb hela söndagen med att hand om de krossade rutorna på Nanny Palmkvist skola i Helsingborg. Foto: Stefan Lindblom/Hbg-Bild
Flera byggnader. De unga vandalerna gick runt bland flera byggnader på skolan och krossade rutor. Totalt omkring 40 stycken rutor. Foto: Stefan Lindblom/Hbg-BildFlera byggnader. De unga vandalerna gick runt bland flera byggnader på skolan och krossade rutor. Totalt omkring 40 stycken rutor. Foto: Stefan Lindblom/Hbg-Bild
Flera byggnader. De unga vandalerna gick runt bland flera byggnader på skolan och krossade rutor. Totalt omkring 40 stycken rutor. Foto: Stefan Lindblom/Hbg-Bild
Delar av skolområdet bevakas med övervakningskameror. Foto: Stefan Lindblom/Hbg-BildDelar av skolområdet bevakas med övervakningskameror. Foto: Stefan Lindblom/Hbg-Bild
Delar av skolområdet bevakas med övervakningskameror. Foto: Stefan Lindblom/Hbg-Bild

Tonåringar krossade rutor för 100 000 kr

Publicerad

Beväpnade med en påk och skyffel gick de två tonårspojkarna runt utanför Nanny Palmkvistskolan i Helsingborg och krossade ett stort antal fönsterrutor i lördags kväll.

Kostnaden för skadegörelsen väntas landa på över 100 000 kronor, skriver Helsingborgs Dagblad.

Ljudet från de två misstänkta missdådarnas skadegörelse hördes förmodligen på långt håll. Förbipasserande reagerade och larmade polisen vid 23-tiden på kvällen, skriver Helsingborgs Dagblad.

– Personen såg hur några gick och krossade rutor på skolan och på en bil, säger polisens informatör Kim Hild till tidningen.

Polisen sprang i fatt tonåringarna

Polis var snabbt på plats efter larmet men de misstänkta hade redan lämnat platsen. Efter kortare språngmarsch hanns den ene ikapp och kort därefter stannade även den andre.

– Det är två pojkar, 15 och 17 år gamla, säger Maya Forstenius, pressinformatör vid polisen till Kvällsposten.

Skadegörelsen på skolan beskrivs som mycket omfattande, över 40 rutor har krossats. Kostnaden för att byta ut dem kan bli hög.

Kan bli grov skadegörelse

– Vanliga enkelglas kostar cirka 1000 kronor per ruta, men om det är isoleringskassetter kan de kosta upp till 5 000 kronor per ruta, säger en glasmästare till Helsingborgs Dagblad.

Efter att de unga misstänkta gärningsmännen fångats in kördes de hem till sina respektive föräldrar.

På grund av omfattningen av dådet kan polisen komma att rubricera om misstankarna till grov skadegörelse, skriver HD.

Skola i Växjö drabbades också

Även i Växjö drabbades en skola av omfattande skadegörelse på liknande vis under natten mot söndagen. Där slogs 16 fönsterrutor och en entrédörr till Pilbäcksskolan sönder, skriver Smålandsposten.

Larmet från skolan kom klockan 00.35. Trots att gärningsmännen ännu är okända kan de komma att åka fast inom kort.

– Vi hämtar sannolikt in bilderna från övervakningskamerorna under måndagen, säger Bengt Almqvist, inre befäl vid Kronbergspolisen till Smålandsposten.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag