Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tonåring sprängde sig själv – miste kroppsdelar

Medlemmarna i termosligan misstänks ha försökt driva in skulder genom att placera ut sprängladdningar i termosar vid offrens dörrar.
Livsmedelsbutiken på Lantmannagatan i Malmö förstördes vid explosionen. Motivet till attacken ska ha varit en påstådd skuld på 750 000 kronor.
Foto: Polisen
Bomben vid lägenhetsdörren orsakade en stor krater i betonggolvet.
Foto: Polisen
Bomben kunde ha dödat en människa, enligt polisen. Ingen i lägenheten kom dock till skada.
Foto: Polisen
Bomben som briserade var nedstoppad i den här typen av termos från Ica. De misstänkta hade även köpt termosar på Biltema och hos Clas Ohlson.
Foto: Polisen

Medlemmarna i termosligan misstänks ha försökt driva in skulder genom att placera ut sprängladdningar i termosar vid offrens dörrar.

I ett fall gick det riktigt illa – en 19-årig man hann inte undan och miste både vänster arm och ett öga när bomben briserade.

Nu åtalas sammanlagt tio personer i en av de största bombsprängningshärvor som Malmöpolisen utrett.

Natten till den 9 december förra året larmades polis och räddningstjänst till ett trapphus i stadsdelen Söderkulla i Malmö.

På platsen anträffades en mycket svårt skadad 18-årig man. 

Han hade förlorat vänster arm och hade omfattande splitterskador på båda benen. Även vänster öga var förstört.

I trapphuset flöt blodet.

Bomb i termos

Det visade sig snart att mannen kunde misstänkas för att ha försökt anbringa en dödlig bomb, placerad i en ståltermos köpt på Ica Maxi ett par dagar innan, intill en lägenhetsdörr i trapphuset.

Men 18-åringen hann inte undan själv efter att ha tänt bomben. 

Händelsen blev starten på ett omfattande polisarbete som pågått i tio månader och som nu lett fram till att tio personer åtalats för olika brott kopplade till spränghärvan.

Den utpekade huvudmannen ska enligt åklagaren Christoffer Östlind vara en 28-årig Malmöbo, som suttit häktad sedan februari i år. 

Mannen misstänks bland annat för grovt vapenbrott, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och flera fall av anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse.

Flera tusen sidor

Polisutredningen kring 28-åringen och övriga åtalade omfattar bland annat tre sprängningar. Utredningen är på flera tusen sidor.

– Jag menar att motiven är skulder och oförätter, säger Christoffer Östlind.

I ett av fallen sprängdes en livsmedelsbutik på Lantmannagatan sönder. När det gäller attacken mot lägenheten tros måltavlan ha varit en släkting till 28-åringen. Den tredje bomben som placerades utanför en lokal på Ridspögatan tros ha blivit felplacerad. Även den bomben fanns i en termosflaska.

Under polisutredningen anträffades också flera automatvapen och en större mängd ammunition, sprängdeg och sprängkapslar.

DNA-spår

Bevisningen i målet består bland annat av övervakningsfilmer, telefonavlyssning och DNA-spår.

Samtiga inblandade förnekar dock brott.

Den skadade 18-åringen, som i dag hunnit bli 19, ska dock för de poliser som ryckte ut till platsen ha erkänt att det var han som orsakat explosionen. 

Mannen ska vid tiden för gärningen ha varit efterlyst och på rymmen från ett LVU-hem.

För närvarande sitter tre personer häktade i målet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!