skulle döda på skolan. Polisen fick in tips om en hemsida där en tonårskille från Lund hotade att skjuta lärare och elever på gymnasieskolan Spyken i Lund. Han gjorde kopplingar till skolskjutningarna i Tyskland och Finland. Foto: J Olsson Peter
skulle döda på skolan. Polisen fick in tips om en hemsida där en tonårskille från Lund hotade att skjuta lärare och elever på gymnasieskolan Spyken i Lund. Han gjorde kopplingar till skolskjutningarna i Tyskland och Finland. Foto: J Olsson Peter

Tonåring planerade skolmassaker i Lund

Publicerad
Uppdaterad
Vid lunchtid på torsdagen kom en tonårspojke in till polisen och erkände att han ligger bakom skolhotet i Lund.
Efter polisförhör släpptes han.
- Det är nu upp till åklagare att besluta om han misstänks för något brott, säger Calle Persson, polisens presstalesman i Skåne.
Genom ett tips fick polisen kännedom om hoten på internet om att genomföra en massaker på gymnasieskolan Spyken, med hänvisningar till händelsen i Tyskland i går. En kille poserar med vapen i hand på internetsajten 4chan.org och hotar på knagglig engelska att överträffa våldsorgien i Winnenden i Tyskland.

Tar på allvar

Så här skriver pojken:
"German biatches
You think you are so cool with your 16 frags?
Well, in Sweden you are not. Even a seven years old nigger can get 16 frags here.
I will show you. 12-03-10 will never be forgotten.
Spyken in Lund will never be the same again.
I have spoken.
Inb4 niggers and jews"
- Vi måste ta det här hotet på ett visst allvar, säger inre befäl Lars Nygren vid polisen i Lund.
- Den här tonårspojken refererar helt klart till det som hände i Tyskland.

Annan kille erkänner hoten

Klockan sex på torsdagsmorgonen hämtades en 17-årig pojke, som är bosatt i Lund och är elev på skolan, in till förhör hos polisen. Vid tillslaget hittade polisen en soft air gun.
Vid lunchtid kom dock en annan tonårspojke in till polisen tillsammans med sin pappa.
- Han berättade att det är han som ligger bakom det som finns på internet, säger Mikael Persson, presstalesman vid polisen i Skåne.
Han förhördes därefter av polisen, medan den andra tonårspojken släpptes. Han säger sig vara helt ovetande om hoten.
- Han figurerar på bilder som fanns i anslutning till texter på internet. Det var det som gjorde att vi hämtade honom till förhör, säger Mikael Persson.
Även den andra tonårspojken släpptes efter förhör. Åklagare kommer att besluta om han ska delges misstanke om brott, enligt polisen.

Sidan togs bort

Det var först sent i går kväll som Lundapolisen fick vetskap om hotet på internet - och då bara tack vare att tidningen Metro ringde upp och ville ha en kommentar.
Under kvällen hade den hotfulla sidan plockats bort från nätet men polisen hann skaffa en kopia till utredningen.
Händelsen rubriceras tills vidare som olaga hot mot grupp.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag