Den misstänkte tjuven sträcker fram handen och greppar insamlingsbössan. Foto: PrivatDen misstänkte tjuven sträcker fram handen och greppar insamlingsbössan. Foto: Privat
Den misstänkte tjuven sträcker fram handen och greppar insamlingsbössan. Foto: Privat
Här ser man hur den misstänkte tjuven stoppar insamlingsbössan innanför jackan. Foto: PrivatHär ser man hur den misstänkte tjuven stoppar insamlingsbössan innanför jackan. Foto: Privat
Här ser man hur den misstänkte tjuven stoppar insamlingsbössan innanför jackan. Foto: Privat
Tommy Rosberg. Foto: PrivatTommy Rosberg. Foto: Privat
Tommy Rosberg. Foto: Privat

Tommys ilska efter fräcka stölden: ”Blev förbannad”

Publicerad

När butiksägaren Tommy Rosberg vände sig om stal tjuven en insamlingsbössa till Barncancerfonden.

Allt filmades av affärens övervakningskamera – en filmsnutt Tommy nu lagt ut på Facebook.

– Jag blev förbannad. Min egen son dog i cancer, han blev bara elva år, säger Tommy.

Tommy driver en modebutik på Kullagatan i Helsingborg och de senaste åren har där stått en insamlingsbössa till Barncancerfonden på affärsdisken.

I bössan har där ramlat ner pengar från kunder som fått sina nyköpta plagg justerade på olika sätt.

– När kunderna frågar hur mycket de ska betala för att exempelvis få sina byxor upplagda, brukar jag säga att det bestämmer kunden själv, bara pengarna hamnar i insamlingsbössan.

På de sex år bössan stått framme har det blivit rätt mycket pengar till Barncancerfonden.

Stort engagemang

Tommy berättar att han känner stort engagemang för insamlingsarbetet.

– Min egen son dog i sjukdomen för tio år sedan. Han blev bara bara elva år, säger han.

Vad Tommy vet går pengarna från just bössorna till att förgylla vardagen för de cancersjuka barnen.

Den här gången låg mellan tvåtusen och tretusen kronor i bössan. Tjuven var enligt övervakningsfilmen en man i medelåldern.

– Jag vet att han var inne i butiken flera gånger för titta på olika saker. Han sa bland annat att han var intresserad av ett bälte, men det blev aldrig någon affär, säger Tommy.

När den misstänkte tjuven senare samma förmiddag kom in i butiken en fjärde gång var Tommy upptagen med en annan kund.

Här har insamlingsbössan hamnat helt utom synhåll för alla.Foto: Privat

Vände ryggen till

– Jag vände ryggen till några meter därifrån. Det är då man ser på filmen hur mannen plötsligt stoppar in bössan under jackan och sedan raskt promenerar ut från butiken.

Enligt Tommy skedde stölden i fredags. Men det var först under tisdagen han själv förstod vad som hänt.

– Jag hade en ny kund där kläderna skulle justeras. Det var när han frågade om betalningen som jag insåg att bössan var borta.

På filmen från övervakningskameran syns tydligt hur stölden går till. Tommy har efteråt filmat delar av sekvensen, zoomat in tillvägagångssättet och lagt ut allt på sin Facebook-sida.

Gör polisanmälan

– Folk har frågat om man verkligen får göra så här. Jag har ställt motfrågan om man tycker det är okej att stjäla en insamlingsbössa. I det här fallet kan jag tycka att ställningen är 1-1.

Under onsdagen väntade Tommy på att få göra en polisanmälan. Samtidigt kunde han glädja sig åt att över 15 000 personer sett filmsnutten på Facebook, närmare femtusen delningar gjorts och att över femhundra personer gillat inlägget.

Vad han hoppas på nu?

– Att tjuven grips och ställs till svars förstås. Jag ser det som ett oerhört simpelt brott, det var som att köra en kniv i själen på mig när jag såg allt på filmen, säger Tommy.    

Relaterade ämnen
Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag