Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tommy kan tvingas flytta till äldreboende

"Framstegen finns där". Tillståndet för Tommy Brandin var kritiskt efter olyckan för tre år sedan. "Framstegen är små, men de finns där", säger hans fru 24-åriga Malin.
Foto: Tomas Leprince

REVINGEBY. Bilolyckan för tre år sedan gjorde Tommy Brandin, 29, gravt handikappad och raserade alla drömmar för den unga familjen.

Nu måste Malin Brandin också kämpa mot myndigheter som inte längre tycker att Tommy ska bo kvar hemma utan på ett äldreboende.

- Det skulle krossa vår sons hjärta, och mitt också, säger 24-åriga Malin.

Efter olyckan i september 2010 vårdades Tommy i flera veckor på sjukhus och läkarna gav inte mycket hopp. Skall- och hjärnskadorna var så allvarliga att flera av hans fysiska och sociala funktioner inte längre fungerade.

När han efter tre månader skrevs ut blev det genom försäkringskassan bestämt att han skulle ha rätt till vård i hemmet. Sedan dess har sju personer varit anställda genom ett assistansbolag, i olika antal timmar, för att ta hand om Tommy dygnet om.

- Det har känts helt naturligt att ha Tommy hemma, inte minst för vår son Emils skull, säger Malin Brandin, som själv är en av makens assistenter.

Håller i pappas händer

Hon betonar också hur viktigt hon tycker det är att vara nära Tommy i hans rehabilitering.

- Alla vi som är runtom honom kan se hur han utvecklas. Det går långsamt, men i dag är han med oss och kan visa vad han vill och inte vill, säger Malin.

Vi besöker paret i hemmet i Revingeby. Snart 4-årige Emil hänger över rullstolen och håller i pappas händer. Tommys leende är svagt och han har svårt att hålla huvudet uppe. Men han kan krama sonens hand med sin vänsterhand.

- Det kunde han inte göra tidigare, säger Malin.

Har sagt upp avtalet

Trots de positiva bitarna är familjen just nu i en än mer krisartad situation. Efter att deras nuvarande assistansbolag har sagt upp sitt avtal med familjen vill Lunds sociala myndigheter placera Tommy på korttidsboendet Höje Ågården i Lund, där det enbart bor äldre människor.

- Där kan Tommy absolut inte få den vård han behöver, det finns det inte personal till, säger Malin Brandins mamma som själv arbetat inom omsorgen under många år.

"Ingen är tvingad"

Förutom sina handikapp har Tommy ständiga epilepsianfall efter olyckan, också under natten.

- På Höje Ågården kan man omöjligt vara med honom dygnet runt. Men de har talat om för mig att det blir billigare så, säger Malin.

Emil inser inte vad som kan hända bara om några dagar. Att hans pappa ska vara hemma är naturligt för honom.

- Jag kan hjälpa pappa, säger han och ler i Tommys knä.

På vård- och omsorgsförvaltningen i Lund hänvisar handläggaren av Tommy Brandins ärende till myndighetschefen Anne Sögaard.

- Jag kan inte uttala mig i det specifika ärendet, men vi tittar alltid på vilket behov en vårdtagare har och det vill vi tillgodose, säger hon.

- Ingen är tvingad att komma hit, tillägger hon.

"Situationen känns hopplös"

För Malin Brandin hjälper inte det. Någon ny assistans i hemmet är inte aktuell just nu.

- Går vi inte med på att Tommy tas till Höje Ågården betyder det att vi helt står utan assistans redan det här veckoslutet.

- Situationen känns hopplös, säger hon.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!