Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tomelilla gör tummen upp för Björn Ranelid

Nu ser han framåt. Björn Raneid hoppas viga ett tiotal par varje år – och han vill inte ha något arvode.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Författaren Björn Ranelid, 67, kan få bli vigselförrättare trots allt. Simrishamns kommun sa nej till honom i veckan – men nu gör i stället Tomelilla tummen upp.

– Jag blev oerhört lättad, säger han.

I tisdags kom beskedet att Simrishamns kommun inte ville stötta Björn Ranelids önskemål om att få bli borgerlig vigselförrättare. 30–40 par hör av sig till honom varje år för att bli vigda, har han sagt.

Trots att författaren bor halva året i Kivik – som tillhör Simrishamn – sa kommunen nej till hans önskemål, avslöjade Ystads Allehanda.

Björn Ranelid blev ledsen, och i en snabb och känslomässig reaktion sa han att han aldrig mer tänkte ta några uppdrag på Österlen.

Får nytt förtroende

Men lika snabbt ändrar han sig nu när Tomelilla i stället vill ge honom ett förordnande.

– Jag kanske kan ha tid att viga tio par om året. Man får 110 kronor per gång men jag tänker inte ta ut de pengarna, inte ens ta ut milpengar om jag måste köra till vigseln, säger han.

– Och jag ska läsa in mig på paren, lära mig släktingarnas namn. Jag tycker att detta är så roligt.

Björn Ranelid påpekar att han sedan gammalt faktiskt har en stark koppling till Tomelilla kommun.

Hade sommarhus här

– När barnen var små hade jag och Margareta fritidshus i Toarp, mellan Bollerup och Tomelilla. Det var väldigt enkelt, där fanns inte ens toalett inomhus.

– Vi hade det huset i 17 år.

Per-Martin Svensson (M), som är vice ordförande i kommunstyrelsen i Tomelilla, säger att Björn Ranelid är en profil som många i Tomeillia känner starkt för.

– Han har bott här och varit en av oss. Han är en av oss. Jag är säker på att många par skulle tycka det vore väldigt trevligt att bli vigda av honom, säger Per-Martin Svensson.

– Han är verkligen värdig det här förtroendet. Han kommer att förgylla tillvaron för många.

Länsstyrelsen tar beslut

Formellt har inte Björn Ranelid blivit vigselförrättare än. Efter att Tomelilla kommun gett sitt klartecken går ärendet till länsstyrelsen i Skåne som utfärdar tillståndet.

– Enligt uppgifter som jag fått har några politiker engagerat sig i min sak. Om Tomelilla kommun ger mig tillstånd att viga människor borgerligt så kommer detta tillstånd att gälla för hela riket, säger han.

– Därmed faller Simrishamns kommun på eget grepp. Men jag kommer inte att vara skadeglad, eftersom det inte ligger för mig. Låt oss vänta och se vad som händer.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!