Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tömde bankkonton med hackade mejl

32-åringen fick 100 000-tals kronor från konton utomlands som tömts med hjälp av kapade emailkonton.
Foto: Polisen
Länsförsäkrings bank stoppade 3,2 miljoner som stulits med hjälp av ett falskt email av en kinesisk fotbollsklubb
Foto: Polisen

En 32-årig Malmöbo misstänks ha ingått i en internationell bedragarliga som använt stulna och hackade e-postadresser för att plundra privata bankkonton.

Polisens bedrägeriexperter varnar för att antalet fall kommer att öka.

– Man kartlägger emailadresser, kontakter och använder sedan den informationen för att komma över pengar, säger Jörgen Bengtsson vid polisregion Syds bedrägerisektion.

På kort tid har två åtal väckts i Malmö tingsrätt där hackare tillsammans med bedragare i Malmö lyckats genomför mångmiljonbedrägerier mot både privatpersoner och företag. Metoden är den samma i båda utredningarna. 

När offren inser vad som hänt är det oftast för sent. Pengarna har försvunnit och som i de här utredningarna hamnat på banker i Malmö och sedan plockats ut i kontanter eller överförts till andra bankkonton eller till privatpersoner utomlands.

En välbärgad amerikan fick uppleva just det här i maj 2015. Då fick han en bekräftelse från sin bank, USAA Federal Bank, att hans bankkontakt genomfört en överföring på cirka en halv miljon kronor till en annan amerikansk bank, Wells Fargo.

Amerikanen reagerade direkt. Han hade inte alls gett order om en sådan överföring och slog larm. Men då var det för sent.

Kapade mobilnummer

Hans bankkontakt hade genomfört överföringen enligt konstens alla regler och uppfattat att begäran om överföringen var korrekt. En undersökning visade senare att överföringen beordrats elektronisk via en mobiltelefon och sett helt äkta ut. Mobilnumret som användes såg ut att vara amerikanens men var kapat.

På kort tid försvann hans pengar från USA till Estland och sedan till Länsförsäkringars bank i Sverige och spreds sedan vidare till privata bankkonton i Handelsbanken, Swedbank och SEB.

I ett annat liknande fall där bedragarna med hjälp av hackad e-post handlar om den förmögna kinesiska fotbollsklubben Shanghai SIPG Football Clubs köp av brasilianske fotbollsspelaren  Givanildo "Hulk" Vieira de Sousa.

Klubben fick ett mejl med en förändring av avtalet, att betalningen skulle skickas till en bank i Europa. Klubben fick samtidigt en falsk faktura. Länsförsäkringars Bank i Sverige. Och skickade iväg cirka 3,2 miljoner kronor som hamnade på ett konto som kontrollerades av en 38-årig Malmöbo och en kvinna.

Miljonerna stannade kvar på kontot trots flera försök från de misstänkta bedragarna att med förfalskade affärsdokument få ut delar av pengarna. De misstänkta ska enligt förundersökningen också ha överlämnat falska fakturor till banken men personalen var vaksam och betalade ändå inte ut pengar.

"Lägger sig mitt emellan"

– I andra utredningar har polisen sett ett modus där man utger sig för att vara en annan person eller part i en emailkorrespondens och på så vis lurar man den som tar emot emailet. Man fångar upp email, byter ut innehållet och lägger sig mitt emellan två parter. På så sätt kan bedragare till exempel ta över andras mejlkonton och skicka falska handlingar där man bytt ut uppgifter om till exempel bankkonton. Det är viktigt att banker kontrollerar att man verkligen överför pengar till rätt konton, säger Jörgen Bengtsson.

Exakt så gjorde en marknadschef på den spanska banken Banco Bilbao Vizcaya Argentaria i Madrid. Han fick i december 2014 ett email från en kund som bad honom att överföra två större summor till två svenska bankkonton. Ett tillhör en 32-årig Malmöbo som misstänks för inblandning i plundringen av en förmögen amerikans bankkonto. Det andra kontot tillhör en annan man.

Stal emailadress

I mejlet, som ingår i förundersökningen och översatts till svenska, stod:

"God dag! Unai, jag behöver göra två överföringar ta dem från det ”vanliga” kontot."

En överföring på 206 048 kronor gick igenom till den 32-årige Malmöbon. Den andra överföringen stoppades. Spanjoren som har bankkontot hade fått sin e-post kapad, enligt den anmälan som den spanska banken gjorde senare. Men inte nog med det, bedragarna var så väl insatta i spanjorens affärer att de tilltalade marknadschefen med hans förnamn.

Efter att 32-åringen fått in pengarna försvann 111 000 kronor till andra konton och togs även ut i kontanter. Den spanska banken kräver nu honom på hela beloppet, 206 048 kronor.

32-åringen är tillsammans med sju andra personer misstänkt för grovt penningtvättsbrott avseende sammanlagt 1,2 miljoner kronor. Han nekar till brott och har lämnat olika förklaringar till varför pengarna hamnat hos bland annat honom. Han är själv hårt skuldsatt och hade 2015 en inkomst på cirka 48 000 kronor samtidigt som det slussades stora summor genom hans konton och bekantas konton som han fick låna.

Rättegången mot 32-åringen och de övriga åtalade inleds i början av april i Malmö tingsrätt. Rättegången mot Malmöbon som misstänks för inblandning i kuppen mot den kinesiska fotbollsklubben har inletts. Både han och 32-åringen är häktade.


Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!