Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tolvåringar bakom nattens bilbränder

Händelsen inträffade natten till torsdag på von Rosens väg i Rosengård.Senare under natten inträffade ytterligare bilbränder i Malmö.Foto: / Fritz Schibli
Händelsen inträffade natten till torsdag på von Rosens väg i Rosengård.Senare under natten inträffade ytterligare bilbränder i Malmö.Foto: ritz Schibli
Händelsen inträffade natten till torsdag på von Rosens väg i Rosengård.Senare under natten inträffade ytterligare bilbränder i Malmö.Foto: / Fritz Schibli

Ungdomar, så unga som i 12-årsåldern, försökte i natt tända eld på bilar i Malmö, enligt polisen.

– Det är sex-sju 12-13 åringar som är ute och försöker tända eld på bilar i Malmö, säger Stefan Sintéus, polismästare i Malmö.

Vittnen lyckades dock stoppa ungdomarna. Och nu uppmanar polisen invånarna i Malmö att filma om de ser något misstänkt.

Händelsen inträffade natten till torsdag på von Rosens väg i Rosengård.

– Det är vittnen som observerar sex-sju stycken ungdomar i 12-13-årsåldern när de går runt bilar och håller på, säger Stefan Sintéus.

Enligt polisen kunde vittnen stoppa ungdomsgänget.

– Det är vittnen som reagerar och då sticker de här ungdomarna från platsen, säger Stefan Sintéus.

Kopierar äldre

Enligt honom kan det finnas flera anledningar till bilbränderna som plågat Malmö under sensommaren och hösten. Bland annat en rektion mot polisens arbete.

– Vi har information om att de åtgärder vi vidtar, bland annat på Seved, Rosengård och runt Möllan, mot narkotika. De kriminella känner att det är fört hårt tryck från polisen, att de måste begränsa sina affärer. Och det är en orsak för dessa att trigga i gång detta.

– Vi vet att lite äldre killar i 16-17-årsåldern har direktkontakter och gör detta på grund av hämnd.

De extremt unga personerna från natten agerar troligen på andra grunder, enligt vad Stefan Sinteús tror.

– Det är också så att bilbränder skapar uppmärksamhet. Det kommer poliser och får uppmärksamhet i media. Vad gäller de här mycket unga personerna kan det nog snarare handla om ett copycatbeteende.

Under torsdagen inträffade ytterligare bilbränder i Malmö.

Nu uppmanar polisen allmänheten att dokumentera om man ser någon misstänkt.

– Om man inte utsätts för någon fara så uppmanar vi folka att ta upp telefonen och filma. Det hjälper oss oerhört mycket.

 

Texten uppdateras