Tvingas till äktenskap. Många sydsvenska barn är oroliga över att de kan tvingas gifta sig under sommarlovet. Nu kommer ett nytt lagförslag som ska hjälpa barnen. Foto: Sundberg Jennie
Tvingas till äktenskap. Många sydsvenska barn är oroliga över att de kan tvingas gifta sig under sommarlovet. Nu kommer ett nytt lagförslag som ska hjälpa barnen. Foto: Sundberg Jennie

Tolvåriga flickor tvingas gifta sig

Publicerad
Uppdaterad
MALMÖ. Efter sommarlovet kommer några minderåriga flickor i Sydsverige att återvända till skolan - som gifta. Utan att samhället kan göra något. - Jag vill att det ska vara straffbart för föräldrar att tillåta äktenskap för minderåriga barn, säger Malmö-juristen Monica Nebelius som utrett frågan åt regeringen.
I dag kan polisen, skolan och socialen inte göra något åt saken, förklarar Monica Nebelius, tf rådman vid Malmö tingsrätt, som ligger bakom det nya lagförslaget angående tvångs-äktenskap och människohandel som lagts fram för justitieminster Beatrice Ask.
- I dag måste föräldrarna begå ett brott som är straffbart. Vi utvidgar vad som är kriminaliserat. Det räcker att man tillåter att barnet gifts bort, säger Monica Nebelius.
Föräldrar som hotar barnet, misshandlar eller tar betalt för att gifta bort en minderårig dotter kan alltså straffas redan i dag.

Viktigt ned kunskap


- Men om barnet kommer och säger "jag ska giftas bort då och då", då är det svårt att göra något, säger Monica Nebelius.
Lagändringen, om den går igenom, gäller från 1 juli nästa år.
Men det är inte bara lagskärpning som är viktigt, enligt Nebelius, utan också kunskap hos skola, socialtjänst, polis och domstolar.
- I dag kanske socialen kallar till ett möte med skolan och säger "nu får du avgöra om vi ska gå vidare". Men tösen ska inte få vara den som får ta smällen. Det ansvaret kan man inte lägga på ett barn, säger hon.
I dag är kunskapen skiftande beroende på var i landet man bor.
- Det är alldeles för stora skillnader. Vi vill lyfta utbildningsbiten, säger Nebelius.

Svårt med bevis


Polisen Anna Gustafsson i Malmö, chef för familjevåldsenheten i Malmö, är den som utreder tvångsäktenskapen i praktiken. Hon är i grunden positiv till lagändring.
- Barn ska inte giftas bort! Alla steg som tas i den riktningen är bra, säger hon.
Men i verkligheten är problemet inte lagtexten utan: bevisningen.
- Vi måste ju kunna visa att barnet gifts bort, att vigseln är giltig. För polisens del är bevisningen den svåra biten, och det kommer det att forsätta vara, säger Anna Gustafsson.
- Grunden när man utreder brott i nära relationer är förhöret. För brottet sker i den kretsen där det är meningen att folk inte ska se. Vi försöker förbättra miljön så att kvinnor och barn kan berätta på ett bra sätt.
Allmänpreventivt tror hon inte att lagen blir verkningsfull alls, i alla fall inte på kort sikt.
- Det krävs att man följer med i den svenska debatten. Problemet är att många av de här föräldrarna inte gör det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag