Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tolvåriga Belle vaknade – då brann hennes kudde

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Tolvåriga Belle Morell Tadic tillsammans med hennes bror Loke och mamma Melanie Morell.
Foto: Robin Olsson. / Privat.
Räddningstjänsten fick rycka ut och kunde konstatera att branden startat när kudden låg på en ljuslykta.
Foto: Pontus Lundahl / TT Nyhetsbyrån

Tolvåriga Belle Morell Tadic somnade ifrån ett ljus. 

Några timmar senare vaknade hon – av att kudden brann. 

– Vill inte tänka på hur det hade kunnat sluta. Vi hade änglavakt och löjligt mycket tur, säger hennes mamma Melani Morell. 

Det var första dagen på höstlovet och tolvåriga Belle skulle sova över med en kompis hos sig i Halmstad. De var själva i hennes rum på nedervåningen medan hennes mamma Melanie Morell sov tillsammans med sin sambo Robin Olsson. När klockan är runt femtiden på morgonen vaknar de av att Belle skriker att det brinner. 

– Vi båda flyger upp. Jag börjar leta efter brandsläckaren. Först hittar jag den inte – det känns som en evighet men det är i själva verket några sekunder, säger Robin Olsson.

När de kommer in i rummet har Belle och hennes kompis tagit sig ut. I sängen ligger en kudde som brinner. 

– Det ser ut som när man grillar och häller tändvätska på, säger Robin som släcker branden och stänger rummet som sedan fylls med rök. 

Strax därefter kontrollerade brandkåren platsen – kudden hade lagt sig över lyktan och sedan tagit eld.

– Första timmarna var jag chockad kunde inte fatta vad som hänt. Dagen efter började jag gråta när jag insåg vad som hade kunnat hända om jag inte vaknat, säger Belle Morell Tadic. 

”Klump i magen”

I rummet Belle och hennes kompis sov i fanns ingen brandvarnare, den satt i rummet utanför och reagerade inte på röken förrän branden var släckt. 

– Hade de inte vaknat själva hade det kunnat gå hur illa som helst. Dörren till rummet var dessutom låst – då hade vi behövt sparka in den också, säger Robin Olsson. 

Mamman, sambon och Belle menar alla att de inte förstod förrän dagarna efteråt hur allvarlig händelsen faktiskt var. 

En månad har snart gått sedan branden – Belle försöker att inte tänka på den så mycket men ibland dyker en oro upp ändå. 

– Det känns bra nu, men jag har en liten klump i magen för om det skulle hända igen, säger hon. 

Nu har familjen köpt brandvarnare till varje rum, nya brandsläckare – en till varje våning och barnen har lärt sig vad elden kan ge för konsekvenser. 

– Först och främst ska jag inte ha några levande ljus och jag vet att jag inte längre ska låsa dörren till rummet, säger Belle Morell Tadic. 

TV: Brinnande ljus hade gömts bland chipsen