Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tog selfie med maken – strax innan mordet

Efter mordet i Hjärupvillan uppdagades en familjetragedi.
Foto: TOMAS LEPRINCE
47-åriga kvinnan (t.v.) tog en selfie med maken (t.h.) innan hon slog ihjäl honom med yxa och satte fyr på kroppen.

Först tog den 47-åriga kvinnan en selfie på sig själv och maken.

Bilden andas lycka och lades ut på Facebook.

En stund senare slog kvinnan ihjäl maken med yxa och satte fyr på kroppen.

På fredagen dömdes den 47-åriga kvinnan för mord till 16 års fängelse av Lunds tingsrätt.

Det var i slutet av januari som räddningstjänst och polis ryckte ut till en brand i ett förråd på en villatomt i Hjärup. Kvinnan i huset ska själv ha slagit larm om en misstänkt gasexplosion. Larmsamtalet finns med i förundersökningen: 

– Min man… min man har skadat sig i vårat förråd. Det brinner. Och han har skadat sig. Operatören frågar vad det är som brinner.

– Han. Han brinner.


På den här yxan fanns blod från mannen och den ska enligt åklagaren ha använts för att döda honom.
Foto: POLISEN

Hammare och yxa i bevisningen

När räddningsstyrkorna bara  minuter senare kommer till förrådet finner de en mindre eldhärd och den döde maken. Golvet är blodigt och på skåp och väggar syns blodstänk. 

Tyget på den solstol där mannen troligen har legat och vilat är bränt. Bara timmar senare grips hans hustru, den 47-åriga kvinnan, misstänkt för att ha mördat honom.

 Hustrun är chockad över misstankarna, men bär en jacka med vad som senare ska visa sig vara blodstänk från maken på.

 I en soppåse i villan säkras också en påse med kläder och i grovköket finns ett blodigt  skoavtryck. I bevisningen ingår också en hammare, en yxa och en bensindunk. 

Tog selfie innan mordet

Morddagen var som vilken annan dag som helst hemma hos familjen. Kvinnan och mannen umgicks. De hade planer att grilla hamburgare.
Först tvättade de bilen, tog en selfie.  Kvinnan lade själv ut den på Facebook. Sedan ska kvinnan ha slagit ihjäl sin make.

Kvinnan ler och ser glad ut på bilden. Maken ser aningen sammanbiten ut.  På huvudet har han samma mössa som han bar när hustrun cirka två timmar senare, enligt tingsrätten, slår ihjäl honom med en yxa.

Skälet till att selfien tas är okänt. En teori är att den togs för att hustrun försökt skaffa sig någon form av alibi inför det förestående mordet.

Bilderna anser polisen bevisar att kvinnan mördade sin make i två steg. Den blå tröjan och de svarta byxorna låg i en sopsäck vid husets carport. De vita markeringarna visar på blodstänk som kommer från den mördade mannen.
Foto: Polisen

Hade äktenskapsproblem

Kvällsposten har flera gånger skrivit om händelsen, och flerbarnsmammans nekande. Paret hade ett 15-årigt äktenskap bakom sig. I ett yttrande från kriminalvården berättar kvinnan själv att maken började dricka allt mer efter en förändring på jobbet. Det ska i sin tur ha lett till att äktenskapet kom att utvecklas till ett destruktivt förhållande. Kvinnan beskriver med egna ord hur hon kontrollerades allt mer av maken. Kvinnan ska med olika metoder ha begränsats att träffa vänner, äta lunch med kolleger, utöva fritidsaktiviteter och ha kontakt med sina släktingar. 

Åklagaren: Pengar enda motivet

Åklagaren misstänker att kvinnan mördade sin man av ett enda skäl - hon behövde pengar.
- Ett sannolikt motiv, säger åklagaren Mathias Larsson.
Kvinnan ska ha behövt pengar för att kunna betala en stor American Express-räkning. Hon hade använt kortet för att betala gemensam semester, mat och julfirande. Men för att kunna betala den behövde hon makens hjälp. Kvinnan visste att mannen hade cirka 600 000 kronor på ett konto.
- Han skulle ha betalat. Han hade lovat att sätta in hundratusen till mig, säger hon i ett förhör.
Men vid tidpunkten för mordet hade han inte gett henne de pengar som han lovat henne. Kvinnans situation var akut. Kortet hade också hunnit bli spärrat.

Ansökte om skilsmässa

Paret ansökte om skilsmässa för ett tiotal år sedan men lät den aldrig gå igenom. I bevisningen ingår också upprättade äktenskapsförord och testamenten, handlingar som är med för att ge rätten en helhetsbild, enligt åklagaren.

På fredagen, den 30 december, kom domen: Kvinnan döms mot sitt nekande till 16 års fängelse. I domen framkommer att mannen med största sannolikhet inte var avliden när branden startade. Syftet med att tända eld på kroppen ska ha varit att dölja skadorna, enligt domen.

Lunds tingsrätt finner det bevisat att hustrun haft som direkt avsikt att döda maken och att agerandet varit mycket hänsynslöst.

Domen gör också gällande att kvinnan inte ska ha försökt släcka elden – medan det brann inne i garaget, ska kvinnan ha gått in och hållit igen dörren. Samtidigt försökte en granne rycka upp dörren samtidigt som han skrek att hon skulle komma ut.

Kvinnan döms också till att betala skadestånd till barnen, 50 000 vardera. Kvinnan har fått genomgå en paragraf sju-undersökning – en så kallad liten rättspsykiatrisk undersökning. I den konstateras att hon inte lider av  en allvarlig psykisk störning.

De enda förmildrande skäl till gärningen som domstolen nämner är makens beteende mot hustrun och barnen. 

Det får räknas henne till godo som förmildrande omständigheter, skriver domstolen.

Kammaråklagare Mathias Larsson yrkade på livstids fängelse, men säger att han är nöjd med att det nu blev 16 års fängelse .

– Tingsrätten för ett långt resonemang kring påföljden och det blir till slut en bedömning man gör.

Åklagaren säger att han bara tänker överklaga domen om även försvaret för detsamma.

Lider i häktet

Kvinnans advokat Thomas Olsson hade på fredagen inte hunnit ha någon kontakt med sin klient för att diskutera domen.

– Jag har inte sett eller läst domen själv heller och har därför svårt att kommentera utfallet, säger han.

Olsson påminner dock om att hans huvudman nekat till brott under hela rättegången.

– Vi får framöver ta beslut om huruvida domen ska överklagas eller inte. Det beslutet ligger hos min huvudman.

Advokaten har inga särskilda kommentarer kring hur kvinnan mår i häktet.

– Det enda jag kan säga är att det varit en otroligt påfrestande tid för henne, säger han.


Bakgrunden:

Lördagen den 30 januari

Räddningstjänsten  kallas till en villa i Hjärup. Först tror man att det är frågan om en  brand. I ett förråd hittas en död man. Klockan 20.33 samma kväll grips  hans hustru som misstänkt för att ha mördat honom.Söndagen den 

30 januari

Kvinnan anhålls av åklagare som misstänkt för mord alternativt dråp. I förhör förnekar hon brott.Onsdagen den 

3 februari

Lunds  tingsrätt beslutar att häkta kvinnan som misstänkt för mord på sin  make. Kvinna upprepade på nytt att hon inte mördat maken. Åklagaren fick  rätt att belägga henne med restriktioner.

Torsdagen 27 oktober

Kvinnan åtalas för att ha mördat sin make.