Tog hem matrester från förskolan – får sparken

Maten i fråga skulle ändå slängas. OBS: Arkivbild.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN
Malmö stad har verkställt avskedandet efter en utredning.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

En anställd på en förskola i Malmö ertappades med att två gånger ta hem rester av barnens lunchmat, som hon menar ändå skulle ha kastats i soporna.

Det ledde till att hon fick sparken – efter att ha jobbat i närmare 30 år, rapporterar Sydsvenskan.

Den 23 november gjorde biträdande rektorn på en förskola i Malmö stad upptäckten att någon hade lagt en låda med dagens lunch till barnen i kylskåpet på förskolan. 

Fyra dagar senare stannades medarbetaren när hon är på väg hem. Hon hade då en plastpåse i handen, som förskolledningen gick igenom. Den visade sig innehålla fyra kycklingfiléer från dagens lunch – och fyra ägg.

De två upptäckterna var tillräckligt för att förskolan skulle ge kvinnan sparken, skriver Sydsvenskan.

Kvinnan har jobbat i närmare 30 år och vädjade om att få behålla sitt jobb, som hon sa att hon älskar, och förnekade att hon stulit något.

– Det skulle ju ändå kastas, sa hon enligt utredningen, skriver Sydsvenskan.

”Väldigt stor moralfråga”

Även facket kopplades in och ställde sig på medarbetarens sida. De krävde att hennes avskedande skulle dras tillbaka och att det inte kan betraktas som stöld att ta hem mat som ändå skulle ha kasserats.

Men Malmö stad går på förskolans linje. Kvinnan har nu fått sparken eftersom hon enligt kommunen har tagit med mat från förskolan ”konsekvent under lång tid”.

Att det ändå var mat som skulle kastas påverkar inte saken.

– Om man vill så kan man säga att det är motsägelsefullt, men jag tycker att det är en väldigt stor moralfråga här. Regeln är att vi inte äter upp mat som blir över, säger Peter Wahlström, utbildningschef på förskoleförvaltningen i Malmö stad, till Sydsvenskan.

FLER NYHETER: Här slutar äldre få läsk – forskarens hårda kritik

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!