Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnan: Jag kvävde 77-åringen med kudde

Den 47-åriga kvinna som har åtalats för mordet på en 77-åring i Markaryd erkänner att hon kvävt honom med en kudde.

– Jag satt ju grensle över honom och höll kudden över. Min tyngd på själva kudden som jag hade över munnen och näsan, berättar hon i polisförhör.

Kvinnan ringde en gammal kompis från Höör för att få hjälp att kontakta polisen.

Det var på eftermiddagen den 27 januari som paret bråkade i mannens nya lägenhet i Markaryd. De hade bott där tillsammans i några veckor.

Kvinnan hade bott tillsammans med mannen i några veckor.Foto: Polisen
Polisen tog en kudde i beslag som misstänks ha använts till att kväva den 77-årige mannen.Foto: Polisen
Polisen larmades till lägenheten i Markaryd på eftermiddagen den 27 februari i år.Foto: JOHAN NILSSON/TT

Dessförinnan hade 47-åringen bott en kortare tid med mannen i hans gamla hus, och hjälpt honom att flyttstäda när han hade sålt det.

Paret hade något slags relation.

Kvinnan var bostadslös, och hade alkoholproblem. Mannen var en änkling som hade lätt för att känna sig ensam, med vuxna barn som hade egna hushåll.

Han drev trots sin ålder ett företag som handlade med lastbilar och maskiner, och hade gott om pengar. Hon var intresserad av att få ekonomiskt stöd – helst till en egen lägenhet.

Paret kom i bråk om flytten

Men 77-åringen ville inte att hon skulle flytta ut. Den 27 februari kom paret i bråk om den saken. Kvinnan var rejält berusad.

Våldsamheterna började i vardagsrummet.

– Jag vet att han sade något till mig som gjorde mig ännu mer förbannad. Jag sade ”tyst nu” eller ”håll käften” eller något sådant och jag satte mig grensle över honom, berättar hon i förhören.

Mannen hittades död på golvet i sovrummet i sin lägenhet.Foto: Polisen
Det var välordnat och prydligt i 77-åringens hem, inget som skvallrade om bråket som hade utspelats.Foto: Polisen

– Sedan att jag tog kudden som var närmst och tog över huvudet på honom. Det minns jag starkast. Jag vet att han fäktade med armarna. Sedan när jag lyfte bort kudden, och det var inte lång tid, så vet jag att han blödde från näsan och kippade efter luft.

Insläpad i sovrummet

Efter detta släpade kvinnan in 77-åringen i sovrummet. Där låg han på rygg på golvet bredvid sängen. Hon kände panik, har hon berättat.

– Så jag tog kudden igen och stack in handen och tog för näsan. Jag vet att jag satt där cirka en minut ungefär, eller något mer. För att vara helt säker. Och jag kollade på bröstkorgen hela tiden, berättar hon.

– Jag tog väck kudden när jag såg att bröstkorgen inte lyfte sig. Det var då jag kollade puls. Jag vet att jag satt och tittade på honom och på bröstkorgen ett bra tag. Sedan gick jag ut och stängde dörren.

Ringde kompis om hjälp

47-åringen ringde till en gammal kompis och bad honom hjälp att få bort kroppen. Men kompisen tvärvägrade och sa att hon måste ringa polisen.

Hon bröt samtalet och fick i stället tag på en barndomsvän i Höör. Hon fick honom att sätta sig i bilen och köra upp till Markaryd. Han var den som sedan larmade 112.

Mannen var till att börja med också misstänkt för brottet. Men den misstanken släppte polisen snabbt.

”Det var inte meningen”

Kvinnan har hela tiden medgett att det var hon som dödade 77-åringen. Men hon säger:

– Det var inte alls min mening att han skulle dö. Det var inte min tanke. Det var bara att jag var arg och jag ville få tyst på honom.

Men vice chefsåklagare Yvonne Rudinsson i Växjö har ändå valt att åtala 47-åringen för mord. Åtalet säger att kvinnan ”begick gärningen med uppsåt.”

Rättegången blir enkel. En åtalad, två vittnen – barndomsvännen från Höör och en rättsläkare. Det hela väntas vara över på en dag.