Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tog bild på Ahmed efter skjutningen

En bild togs på Ahmed Obaid, 16, strax efter att han blev skjuten och den cirkulerar nu bland unga i Malmö. Foto: FRITZ SCHIBLI
Foto: Privat
Kriminalkommissarie JB Cederholm beskriver spridningen av bilden som "förfärligt, särskilt för de anhöriga".Foto: LUDVIG THUNMAN/KVP/EXPRESSEN
Ahmed sköts ihjäl i Malmö under torsdagskvällen.Foto: Fritz Schibli

En bild togs på Ahmed Obaid, 16, strax efter att han blev skjuten och den cirkulerar nu bland unga i Malmö. 

Den lades upp på Snapchat och visar att Ahmed Obaid träffats av två skott i ansiktet och ett i örat, enligt Kvällspostens uppgifter.

Polisen känner till dess existens.

– Det är förfärligt att sprida en sådan bild, särskilt med hänsyn till de anhöriga, säger kriminalkommissarie JB Cederholm, som leder utredningen. 

Kvällsposten har talat med flera av Ahmeds Obaids vänner och alla är övertygade att 16-åringen inte blev mördad i någon kriminell uppgörelse. Helt enkelt eftersom han aldrig varit inblandad i kriminalitet och polisen har tidigare konstaterat att han var helt okänd för dem.

Bland Ahmeds vänner finns i stället en alternativ teori om vad som kan ligga bakom mordet. En kärlekshistoria.

– Ahmed har varit med någon, säger en av hans vänner.

Ahmed Obaid ska inte ha mottagit några hot innan dådet, enligt hans vänner.

– Ahmed bråkade inte med någon. Hade någon hotat honom så tror jag att han hade  reagerat, berättat om det och försökt lösa det på något sätt, säger en barndomsvän.

På en direkt fråga om vännerna lämnat den här informationen till polisen svarar en av vännerna kort:

– Nej.

Bland vännerna finns också en person de ser kan ligga bakom mordet.

– Det handlar om en tungt kriminell person som ingen vill ha att göra med.

Utreder flera motiv

Kriminalkommissarie JB Cederholm, en av Sveriges mest rutinerade mordutredare, leder arbetet med att hitta Ahmed Obaids mördare.

– Vi har flera olika motiv som vi utreder. Ett av dem är flickumgänge, säger JB Cederholm, som inte vill utveckla mer än så.

Utredarna arbetar med en mängd olika motivbilder, varav en är att 16-åringen sköts av misstag i torsdags kväll. Samtidigt finns det enligt JB Cederholm ingenting som pekar i den riktningen.

– Jag har själv varit ute på platsen i mörker och där är så pass upplyst att jag har svårt att tänkta mig att det skulle vara en felskjutning, men jag kan inte utesluta det.

Han bekräftar dock att polisen känner till den bild som togs på Ahmed Obaid efter att han skjutits. Bilden togs innan polisen kom till platsen och lades upp på sociala medier, från början i chatt- och bildappen Snapchat.

– Det är förfärligt att sprida en sådan bild, särskilt med hänsyn till de anhöriga, säger JB Cederholm.

Den man som vännerna pekar ut är välkänd hos Malmöpolisen och ingår en i krets av tung kriminella yngre män som Malmöpolisen rutinmässigt har under uppsikt. I huvudsak försörjer  sig den gruppen genom försäljning av cannabis.

– Han är en av de tungt kriminella som sätts under press den närmaste tiden, uppger en person med insyn i utvecklingen.

Tips om kriminella

Den utpekade mannen har på kort tid fått en slags maktposition i Malmös undre värld.  Hans namn har figurerat i ett flera mordutredningar men han har aldrig åtalats eller dömts för något grovt våldsbrott. Men trots det anser polisen i Malmö att den man Ahmed Obaids vänner pekar ut som mycket farlig.

Den tipsflod som polisen har att hantera kommenterar JB Cederholm så här:

– I samband med mord får vi alltid en uppsjö av tips. Ofta nämns kända kriminella. Vi utreder alla sådana tips för att se om de är rimliga eller inte.

Kärleksmotiv är inte ovanliga i samband med mord. Under förra året inträffade i Malmö minst två skjutningar som direkt kunde kopplas till konflikter som handlade om svartsjuka.

Kartlägger sista minuterna

Malmöpolisen har sedan mordet på Ahmed Obaid satt in stora resurser och fattat det  strategiska beslutet att klassa brottet som en ”särskild händelse”. Det innebär att en stab under ledning av en hög polischef upprättas så att beslut snabbt kan fattas och spaningsledningen kan få tillgång till i stort sett alla resurser som behövs.

Kriminalkommissarie JB Cederholm har till sin hjälp även analytiker, förhörsledare, spanare  samt uniformerade poliser som genomför dörrknackning i området.

En sak som utredarna fortfarande inte fått bekräftad är om Ahmed Obaid kommit med bussen innan han sköts.

– Mordplatsen är 15-20 meter från busshållplatsen. Vi vet fortfarande inte om han var på väg till bussen eller på väg från bussen, säger JB Cederholm.  

Om Ahmed Obaid kom med bussen strax innan han sköts cirka kl 18.30 finns också en film  som visar hans sista minuter innan han sköts på torsdagskvällen.

Malmös stadsbussar är sedan 2006 utrustade med övervakningskameror.

– Vi kartlägger hans sista minuter, sista dagar och sista veckor i livet, säger JB Cederholm.

Larmsamtalen till polisen är några av de första bitarna i det pussel som spaningsledningen håller på att lägga. Polisen kan med hjälp av samtalen få fram exakta klockslag och då de bandas kan man börja skapa  en bild av vad som hände.

– Vi har inte den bilden helt klar för oss ännu, säger JB Cederholm.

 

Läs mer: Film från en övervakningskamera kan avslöja vad som hände strax innan Ahmed Obaid mördades.