FRUSEN FRANSOS. "Att vara i Sverige känns som en lyx, även om det är kallt just nu", säger fransmannen Marc Perrussel som lämnade Medelhavet för att segla i Sverige. Foto: Henningsson Sandra
FRUSEN FRANSOS. "Att vara i Sverige känns som en lyx, även om det är kallt just nu", säger fransmannen Marc Perrussel som lämnade Medelhavet för att segla i Sverige. Foto: Henningsson Sandra

Tog båten till Sverige

Publicerad
Uppdaterad
HÖLLVIKEN. Kärleken till Sverige och svenskarna vet inga gränser för fransmannen Marc Perrussel. Bara för att få segla i våra vatten har han tagit sin båt från Medelhavet till Falsterbokanalen. Mitt i vintern. - Så att jag är här i god tid innan säsongen börjar, säger han.
Ett val mellan det gråa och disiga Norden och ett mildare södra Frankrike med ständigt gröna cypresser kan tyckas lätt. Särskilt så här års.
Men 53-årige Marc Perrussel verkar inte tveka.
- Sverige, ja hela Skandinavien är otroligt vackert med sin natur och sina kuster. Och människorna är ju så trevliga, säger han.

Tog två månader

Det har fått honom att ta den 10,5 meter stora segelbåten Vò Lu Mondu genom hela Europa, för att lägga till i kanalen på Näset söder om Malmö.
- Det tog två månader att komma hit, det var det väl värt, säger han.
Efter att ha sagt upp sig från sitt jobb och kramat om familj och vänner, lämnade Marc den lilla hamnen Grau du Roi utanför Montpellier i början av oktober. Kursen ställde han in mot södra Sverige, dock inte utmed Europas kuster.

Otäckt väder

Han fällde båtens mast och tuffade in i Rhones mynning från Medelhavet.
- Vädret kan vara riktigt otäckt på hösten, både i Biscayabukten, utanför Bretagne och i den Engelska kanalen. Därför valde jag att ta mig upp genom floder och kanaler, berättar han.

Har sytt egna kuddfodral

I början av december var han framme i Travemünde. Och sen var det bara ett par dagars segling över till svensk hamn.
Här bor han på några knappa, men mycket funktionsdugliga och ombonade kvadratmetrar. Sedan han anlände har han haft tid att både måla om och sy nya kuddfodral. När vi besökte honom luktade det gott av hembakat bröd också.
- Mitt liv känns väldigt lyxigt just nu, ler han.

Har ingen brådska

Så fort vädret tillåter fortsätter han sin seglats norrut. Till Gotland, Stockholms skärgård, Åland...
- Jag har ingen brådska. Skönt bara att vara här, säger han.
Eva Sternäng
Eva Sternäng

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag