Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Toaletter förvandlas till hen – blir könsneutrala

Rädda Barnens ungdomsförbund i Karlskrona sätter upp den här skylten i staden för att få könsneutrala toaletter.

Nu kan det snart vara stopp för långa köer till damtoaletten. Åtminstone i Karlskrona där Rädda Barnens ungdomsförbund jobbar för att skapa toaletter för hen.

– Finns det någon som har uppdelade toaletter hemma? säger Anton Jönsson, Rädda Barnen.

På tisdag sätter Rädda Barnens ungdomsförbund i Karlskrona i gång arbetet med att sätta upp könsneutrala toalettskyltar runtom i staden. Målet är att framtida toaletter ska vara könsneutrala.

– Vi vill bryta normen med herr- och damtoaletter. På så sätt är alla toaletter tillgängliga för alla, säger Anton Jönsson som ordförande för Rädda Barnens ungdomsförbund i Karlskrona.

Men det handlar inte bara jämställdhet. Utan också att hjälpa den som varken definierar sig som tjej eller kille.

– Det finns folk som inte känner sig trygga på herr- eller damtoaletter. Därför vill vi ha toaletter som är könsneutrala, säger Anton Jönsson.

Fem städer

Aktionen är ett gemensamt initiativ för Rädda Barnens ungdomsförbund i hela landet. Skyltar kommer att sättas upp i fem olika städer: Stockholm, Uddevalla, Örebro, Eskilstuna och just Karlskrona.

Rädda Barnens ungdomsförbund hoppas givetvis på en positiv reaktion.

– Vi vill inte att folk ska tänka "Usch, jag vill inte dela toalett". Utan i stället vara positiva till en förändring. Vi vill att alla framtida toaletter som byggs i Karlskrona ska vara könsneutrala, säger Anton Jönsson.

Vad tycker du om förslaget om hen-toaletter?

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!