Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tjuven filmade sina inbrott – av misstag

<p>16-åringen dömdes för rånet efter att mobilfilmer - som troligen spelats in av misstag - avslöjat honom.</p>Foto: Polisen
<p>Vid flera fall kunde drabbade inbrottsoffer vittna om att filmerna spelats in i deras hem.</p>Foto: Polisen

16-åringen nekade bestämt till att ha någonting med inbrottsvågen i Eslöv att göra.

Men när polisen gjorde husrannsakan i hans pojkrum i ett annat ärende hittades de pinsamma bevisen som gjorde att pojken åkte fast.

Av misstag hade 16-åringen filmat flera av inbrotten.

Flera av inbrotten som drabbat villaägare i Eslöv hade sett ut på ett liknande sätt.

Trots att husen låg centralt i stan, i tätbebyggda områden, så bröt sig tjuvarna in - ofta mitt på blanka dan. Vid flera tillfällen valdes hus med insynskyddade trädgårdar ut. Där bröt tjuvarna upp köksfönstret och klättrade in i huset innan de efter en gedigen sökoperation länsade hemmen på värdesaker.

Efteråt öppnade de bakdörren och försvann lugnt från platsen.

Vid ett flertal inbrott lyckades inbrottstjuvarna lägga vantarna på guldsmycken och lyxklockor till ett skyhögt värde. När en villa i Eslöv länsades i början på oktober förra året, räknades det totala värdet på smycken och guldsaker till nästan 300 000 kronor.

Pojkarna protesterade

Bland annat stals då flera vigselringar, fyra guldklockor och ett gäng smyckearmband gjorda av både guld och pärlor. Ett kassaskåp som stod i det i villan boende medelålders parets sovrum hade blivit länsat, efter att tjuvarna hittat nyckeln i en garderob.

I samband med det inbrottet greps den sedermera dömde 16-åringen av polisen, bara ett par timmar senare. Tillsammans med en 15-årig kompis kontrollerades han av en polispatrull, som fattat misstankar om att duon kanske hade något att göra med inbrottet som inträffat strax dessförinnan.

Pojkarna protesterade rejält när polispatrullerna skulle visitera dem och först efter att förstärkning anlänt kunde polisen hitta att 16-åringen bar runt på flera av de guldklockorna som försvunnit i villainbrottet.

Den dömde pojken hävdade till en början att klockan tillhörde hans faster och att han bara skulle lämna den till lagning. Tämligen fort ändrade han sin berättelse och hävdade att klockorna var inköpta på Blocket. I ett senare förhör skiftade hans story ännu en gång: Då hade han införskaffat klockorna genom att köpa dem från en man på gatan, "Mohammed" som han aldrig tidigare träffat, för en hundralapp styck.

"Erkänner häleri"

– Jag har inte gjort något jävla inbrott i någons hus, sa pojken i polisförhöret.

– Jag erkänner häleri, men inte inbrott.

Och kanske hade 16-åringen också klarat sig undan med en häleri-dom, om det inte hade varit för en husrannsakan angående ett narkotikaärende. I pojkens sovrum, i en pärm under några nallebjörnar hittades pojkens marijuanagömma, men det var inte det enda som polisen tog med sig från rummet.

Även tre mobiltelefoner beslagtogs - och det var i en av dem som de graverande och tämligen pinsamma bevisen fanns sparade.

Polisen hittade nämligen flera filmfiler sparade på telefonen. Filmklipp av varierande längd, vars innehåll var tämligen mystiskt. Efter en noggrannare koll såg polisen att det verkade som att pojkarna på filmklippen såg ut att göra inbrott någonstans, och eftersom tidpunkten då filmerna var inspelade stämde väl överens med en våg inbrott som gjordes förra sommaren.

Tar sig in i kolonistuga

En av filmerna visar hur tre personer tar sig in i en kolonistuga - samma natt som fem inbrott i kolonistugor anmäldes.

Registrerat 27 minuter senare fanns ett annat videoklipp. På det syntes hur ungdomarna länsade en villa en bit bort.

Inspelningarna har troligen gjorts av misstag, när 16-åringen i mörkret försökt att använda den inbyggda ficklampan som finns i telefonen, det skriver Skånska dagbladet som rapporterade när dom föll tidigare i månaden.

Dundertavlan gjorde att polisen smidigt kunde klara upp brotten och pojken dömdes mot sitt nekande för flera inbrott, men även för narkotikabrott och häleri.

Den 16-årige Eslövspojken döms till ungdomsvård och till att betala flera skadestånd till de drabbade och deras försäkringsbolag, skriver Skånska dagbladet.

 

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​