Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tjuvarnas kort-kupp – utan att Ulla märkte

Ulla bestals på sitt kontokort.Foto: Privat
Skydda din kod, säger Polisen.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Här, på parkeringen till City Gross, lurades Ulla. Foto: Google
Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

Ulla Gillberg, 72, ville bara hjälpa mannen med vägen till Stockholm.

30 minuter senare hade mannen kommit över hennes kort – utan att hon visste om det. 

Nu vill hon uppmärksamma andra.

– Jag har funderat mycket på det.

Det var mitt på blanka dagen. Ulla Gillberg från Kalmar hade handlat på City Gross och Apoteket och satt i bilen på väg till nästa ärende när en röd bil stannade mitt framför henne.

I bilen satt en man i 50-årsåldern.

Mannen hade vevat ned rutan och Ulla gick fram till honom.

– Han var snäll och trevlig, och frågade efter vägen till Stockholm, berättar Ulla.

Mannen tackade och körde vidare och Ulla gick tillbaka till sin bil och åkte mot nästa ärende. När hon så småningom skulle betala på Blomsterlandet saknades hennes kontokort. Plånbok och mobiltelefon låg kvar i väskan – men inte kontokortet.

"De hade gott om tid"

Ulla körde tillbaka till City Gross och Apoteket i hopp om att kortet skulle vara kvar där, men icke. Hon ringde för att spärra kortet, men det var för sent. Tusentals kronor saknades.

Då förstod hon vad som hänt. 

Under tiden som Ulla lämnade sin bil för att ge mannen vägbeskrivningen till Stockholm tror hon att en medhjälpare passade på att stjäla kontokortet. 

Korttjuvarna hade därefter lång tid på sig att hitta en automat för att länsa kortet. I efterhand fick hon reda på var männen tagit ut pengarna. 

– De hade tagit med mitt kontokort och kört till en stormarknad som heter Giraffen. Det tar fem minuter att köra dit och för mig dröjde det nästan en halvtimme innan jag förstod vad som hänt, eftersom jag körde tillbaka. De hade gott om tid, säger Ulla som har polisanmält händelsen.

Beviset

På kontoutdraget finns beviset. Det är en ansenlig summa som tagits ut från kontot vid bankomaten på Giraffen. Vad som förbryllar Ulla mest är hur tjuven fått tag i hennes pin-kod. 

– Jag har funderat mycket på det. Det var inte mycket folk vare sig på City Gross eller på Apoteket. Jag funderar på om det kan vara så att någon haft en kamera och zoomat in på när jag knappade in.

– I och med att det i stort sett inte var någon annan i butiken kan jag tänka mig att jag inte täckte över när jag slog in koden, och att någon på håll i så fall hade kunnat filma.

 

Metoderna som tjuvarna använder för att stjäla

• Kramtricket:

En främling kommer fram och vill bara kramas. Under den förhållandevis korta tiden kan tjuven plocka av sitt offer såväl plånbok som telefon och smycken.

 

• Karttricket

Tjuven kommer fram med en stor karta som vecklas upp framför offret och ber om hjälp att hitta vägen någonstans. Under tiden som den hjälpsamma distraheras kan en medhjälpare snabbt plocka av offret dess ägodelar.

 

• Växlingstricket

Bedragaren söker upp en äldre person på stan och ber att få växla pengar. Det kan handla om småbelopp, en tia som ska bli till mindre valörer. Under växlandet fifflar bedragaren och får med sig större kontanter ur offrets plånbok.

Källa: Polisen

En av hennes vänner som sett på tv-programmet Enkelstöten och har berättat för henne skurkarna i programmet haft kameror på rockslagen och därmed kunnat filma pinkoder. Kanske kan det vara fallet även den här gången.

– Man måste alltså vara väldigt försiktig med sin kod, och täcka över den även om man är ensam i butiken.

Polisen: "Skydda din kod!"

Från polisens sida låter man meddela att det inte alls är ovanligt med den här typen av brott och att man till och med den senaste veckan sett ett antal liknande stölder.

– De senaste fem dagarna har vi haft sex stölder av de här slaget, säger Nils Norling, presstalesperson på polisen.

– Ofta frågar man om en vägbeskrivning, ofta så gestikulerar man ganska mycket för att distrahera offret. Samtidigt som man gör det kan den andre personen utföra stölden.

Enligt polisen finns flera metoder som kriminella använder för att få distrahera sitt offer. Den senaste tiden har det blivit vanligare med "Karttricket". Tjuven närmar sig sitt offer med en karta och ber om hjälp. Under tiden kan en medhjälpare snabbt plocka av offret dess ägodelar.

Men gemensamt för alla metoder är att de vill åt kortet – och pinkoder. 

– En del människor har sin kod uppskriven i plånboken, då är det väldigt lätt att ta pengarna. I många andra fall är det helt enkelt så att man står och spejar när folk betalar med kort. Det kan säkert vara så att de har filmat Ulla, det är ju egentligen samma metod som att stå och titta när någon betalar med kort. Tyvärr är det så att den här typen av brottslingar är ganska kreativa.

– Det här med att skydda sin kod, det går verkligen inte att understryka nog.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!