Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tjuvarnas knep mot äldre – i matbutiken

LURAD PÅ STAN. 86-åriga Karin Holst Nihlén lurades av två okända personer i Lund som kom över hennes plånbok med pengar och bankkort. Jag ville vara snäll och hjälpsam, men det var det dummaste jag gjort, säger hon.Foto: Sanna Dolck
Tjuvarna slår till i matbutiken.Foto: Shopping Marts And Carts

Brotten mot gamla ökar. Förra året var ökningen fem procent. Året dessförinnan 15 procent.

Karin Holst Nihlén, 86, i Lund är ett av offren. Hon blev lurad av ett främmande par och bestals på sin plånbok.

Nu varnar polisen för de vanligaste knepen - det som ökar mest är attackerna i stora matbutiker.

7 vanliga knep – så skyddar du dig

1) KARTHJÄLPEN. En person ber om hjälp med att hitta och lägger fram en karta. När personen lyfter upp kartan igen försvinner både handväskan och plånboken. Varianter på detta är att gärningsmannen kladdar ned sitt offer och tar fram trasor för att rätta till fadäsen. I tumultet som uppstår lyckas den förslagne tjuven komma över de aktuella värdeföremålen.

Polisens kommentar: Var allmänt misstänksam och släpp ingen okänd person riktigt nära inpå dig. Håll plånboken i innerfickan på jackan och inte i handväskan eller i rollatorn.

 

2) FALSK HEMTJÄNST. Ett vanligt trick är att tjuven ringer på de gamlas dörrar och ger sken av att de är från sjukvården eller hemtjänsten. Det har hänt att bedragarna kommit i full utstyrsel med stetoskop om halsen och vill kolla hälsan.

Polisens kommentar: Släpp aldrig in någon okänd. Du bör ha fått ett brev i förväg som aviserar besöket. Är du tveksam ring till vårdcentralen eller hemtjänsten och kontrollera uppgifterna. Skaffa även en dörrkedja så du bara behöver öppna en liten bit.

 

3) HANTVERKAREN. Det här är också ett vanligt trick, bedragaren klär ut sig till hantverkare och påstår vig vara utskickad av hyresvärden för att kontrollera vattnet eller något annat i lägenheten. Det är inte ovanligt att bedragaren även har en falsk legitimation på sig.

Polisens kommentar: Ring till hyresvärden och kontrollera om det verkligen stämmer at en hantverkare ska göra något i din bostad. Sätt en minneslapp på insidan av dörren för din egen skull och skriv att du aldrig ska öppna dörren för okända. Skriv även ner telefonnummer till anhöriga, polisen och hyresvärden.

 

4) TEATERTRICKET. En bedragare är ofta bra på att spela teater. Polisen har berättelser där tjuvar närmar sig offren vid delikatessdisken i matbutiker och ber om tips på hur man lagar en viss maträtt. Medan samtalet pågår smyger en medhjälpare upp bakom och fiskar upp plånboken ur handväskan.

Polisens kommentar: Ett allmänt råd är att alltid ha plånboken i innerfickan och inte i handväskan. Som alltid gäller också att vara allmänt skeptisk, är det en ärlig situation eller är det lite underligt? Polisen har konstaterat att tjuvarna utnyttjar människors vänlighet.

 

5. HUNDRALAPPEN. Det här ett klassiskt trick. Tjuven lägger en sedel på marken och säger "oj, du tappade visst pengar" till den som passerar förbi. Förhoppningen är att offret ska öppna sin plånbok och se efter om några pengar är borta. I den förvirring som lätt uppstår försöker tjuven med flinka fingrar kommer över både kontorkort och annat av värde i plånbok och handväska.

Polisens kommentar: Var skeptisk till alla som uppvaktar dig på det här sättet. En bedragare är ofta en välklädd och förtroendeingivande charmör som gör allt för att lura skjortan av dig. Det är sällan att tjuven är en ung missbrukare.

 

6. BARNBARNET. Det händer att gamla människor plötsligt blir uppringda av personer som säger att de är barnbarn och att de behöver akut hjälp med pengar, exempelvis till att köpa en bil. Det falska barnbarnet säger att en kompis kommer och hämtar pengarna och ska skriva på ett kvitto. Det finns exempel på gamla människor som blivit så glada över att få hjälpa till att de åkt till banken med bedragaren och hämtat ut tiotusentals kronor.

Polisens kommentar: Ring barnbarnet och dubbelkolla så det verkligen stämmer.

 

7. GRANNBESÖKET. Det ringer på dörren och utanför står en person och ber att få låna papper och penna för att skriva ett meddelande till grannen. Det händer också att man skyller på dålig syn och ber den gamla personen hjälpa till att skriva lappen. En variant på detta är mopptricket, en person står utanför och låtsas vara nyinflyttad och ber att få låna städgrejor. Under tiden som detta sker smyger en tredje person in i lägenheten och tar pengar och värdesaker.

Polisens kommentar: Var tveksam till den här typen av uppvaktning. Öppna inte dörren om du inte är övertygad om att den som står utanför har rent mjöl i påsen. Du kan alltid ringa grannen och kolla om uppgifterna stämmer.

Karin Holst Nihlén var på väg till frisören när ett par, en man och en kvinna som pratade ett utländskt språk, plötsligt stoppade henne och frågade efter vägen till järnvägsstationen.

– Jag ville vara snäll och tog mig tid att svara på deras frågor. Men det var så klart det dummaste jag gjort, säger hon.

Paret fick Karin att sätta sig på en bänk och plockade upp en karta som de la i hennes knä. Att det var en karta över Nordtyskland såg hon inte förrän det var för sent.

– De ville att jag skulle peka ut vägen till stationen. Kvinnan gestikulerade och försökte fånga min uppmärksamhet. Men mannen sa ingenting.

Försvann in i buskaget

Plötsligt försvann mannen in i ett buskage på andra sidan gatan. Karin såg hur han därifrån vinkade till sig kvinnan.

Först långt senare, när Karin skulle betala hos frisören, förstod hon vad som hänt. Plånboken var borta och i den låg bland annat trehundra kronor i kontanter och ett bankkort.

– Jag var tvungen att inse att jag blivit både lurad och bestulen, säger Karin. Paret hade lyckats få tag i mina värdesaker samtidigt som de vecklade ut kartan i knäet på mig.

Karin låter oss förstå att hon har skinn på näsan och inte blivit rädd efter händelsen.

– Men mer vaksam förstås. Och jag kommer aldrig att sätta mig ner med okända på det här sättet fler gånger. Enda trösten är att det inte hände mig något fysiskt, säger hon.

Enligt kommissarie Ditte Westin på polisens nationella bedrägericenter har ökningen av stölder och bedrägerier mot äldre ökat markant på senare år.

Ökade med 15 procent 2013

2013 var ökningen 15 procent och 2014 fortsatte ökningen med ytterligare fem procent, visar en helt ny studie av äldrebrotten som bedrägeripolisen i Sverige gjort.

I antal fall handlar det om cirka 150 äldre personer som utsätts för bedrägeribrott varje månad.

Mest ökar så kallad "shouldersurfing" där gärningsmännen tittar över axeln på ett potentiellt brottsoffer för att memorera exempelvis pinkoder vid kortköp.

– Det är brott som mestadels sker i stora matbutiker med mycket folk där kunderna står i kö till kassan, säger Ditte Westin.

Kartlägger i butikerna

Enligt henne kartlägger gärningsmännen som regel sina offer inne i butiken. Sedan följer de efter till kassan när det blir dags att betala. Genom att stå nära kan gärningsmännen iaktta och lägga offrets bankkod på minnet. Sedan slår man följe med offret ut på parkeringen där man genom olika avledande manöver kommer över även bankkortet.

– Det handlar om allt ifrån att fråga efter vägen till att växla pengar eller få de äldre skriva på en lista. I det virrvarret är det lätt att även plånboken försvinner, säger Ditte Westin.

Uppmaningen: Håll uppsikt

Hon uppmanar alla som står i en kassakö och ska slå sin bankkod att hålla uppsikt bakåt så ingen person står alldeles bakom.

– Det är bara att vara tuff och säga till bakomvarande att de står för nära och be dem flytta undan. Personalen i butikerna borde uppmärksamma detta också, det är ett bra sätt att ta hand om kunderna på. I kassakön är många stressade och särskilt äldre känner sig utsatta.

Kan upptäckas dagar senare

Ditte Westin råder även kunderna att kontrollera så plånbok och bankkort finns kvar efter besöket i affären.

– Det finns allt för många exempel där stölderna upptäckts först efter flera dagar, kanske först när bankerna slår larm. Men då kan det redan vara för sent och kontot tömt.

Varje månad sker cirka femtusen dator- och kontorkortsbedrägerier i Sverige. Brotten mot äldre anses vara ett försvårande brott och en stöld uppgraderas alltid till grov stöld.

Karin Nihlén Holst tänker inte hålla sig hemma efter det som hände henne.

– Men jag ska hålla hårt i plånboken. Ingen ska lura mig i fortsättningen, säger hon.