Tjuvarnas fräcka kupp mot Michaela

När Michaela kom fram till bilen var ett stort område täckt av läckt bensin.
Foto: Privat
Michaela Paulsson har fått bilen tömd på bensin fem gånger.
Foto: Privat
Stationen Höör.
Foto: Google maps

Michaela Paulsson skulle ta bilen hem från stationen i Höör.
På parkeringen insåg hon att något var fel, bilen hade tömts på bensin – för femte gången.
Nu gör hon en namninsamling för att parkeringen ska få övervakningskameror.

– Jag känner mig mer osäker i Höör än vad jag gjorde i Malmö. 

Michaela Paulsson, 43, jobbar som flygvärdinna med bas i Danmark. Hon flyttade till Höör förra året efter att ha bott i Malmö i flera år. 

Eftersom hon pendlar är hon beroende av att parkera bilen vid stationen i Höör. 

Igår vid halv tio på morgonen skulle Michaela hämta bilen efter att ha jobbat natt. På håll såg hon att allt inte stod rätt till. Bensin hade läckt ur bilen och runnit över ett område stort som tre bilar. Hon förstod att den hade utsatts för så kallad "slangning", att någon tömmer bilen på värdefull bensin.

– Jag hade parkerat bilen väldigt tydligt, på en parkering som ligger vid spåret. Jag har tidigare stått på pendlarparkeringen direkt efter viadukten men då fick jag bilen stulen så där vågar jag inte ha den längre. De hade nog antagligen bråttom eftersom de hade spillt så mycket. 

Bensintjuvarna hade även försökt få upp bilen och därför ryckt så mycket i dörren att en lampa gått igång och tagit slut på batteriet. Dessutom var tanklocket med lås uppbrutet och förstört.

Utlyser namninsamling på Facebook

Det var femte gången som Michaela fått bensin stulen på parkeringen. I december fick hon hela bilen stulen och den återfanns senare utanför Skånes djurpark, helt förstörd inuti. 

Efter gårdagens incident fick hon nog och bestämde sig för att skriva ett inlägg på Facebook i en grupp för boende i Höör. Hon vill att övervakningen ska skärpas.

– Jag har pratat med kommunen och mejlat trafiknämnden. Vi måste få övervakningskameror på parkeringsområdet. När jag flyttade från Malmö fick jag en chock för att det inte fanns. Jag ser det som mitt uppdrag att ordna de där övervakningskamerorna och helst vakter.

Hon har fått mängder med kommentarer från människor som varit med om samma sak och alla är dom eniga om att kameror behövs. Därför har Michaela nu startat en namninsamling som hon ska lämna in till Höörs kommun.

– Vi har försökt så många olika metoder. Vi parkerar bara bilen väl synlig, vi har bytt bilens nyckelsystem, vi har satt lås på tanklocket, rattlås och satt i en tankstoppspiral. Det finns inget mer vi kan göra.

Vill ha övervakningskameror

Michaela Paulsson framhäver att det finns flera argument för att kameror ska införas, bland annat ur ett säkerhets- och miljöperspektiv.

– Tänk om någon inte hade sett den läckta bensinen i mörkret och fimpat en cigarett där, då hade det blivit en explosion med all den bensinen. Dessutom är det ett miljöperspektiv. Många har slutat köra till centralen när de pendlar och tar bilen direkt till Malmö istället. Det är ju inte bra för miljön om kommunen ska värna om den.

Michaela Paulsson flyttade med sin sambo till Höör förra året efter att ha bott i Malmö flera år.

– Jag känner mig mer osäker i Höör än vad jag gjorde i Malmö. Det är ju inget personligt, vi har precis flyttat till Höör och känner ingen här. Det är bara så läskigt att det händer så mycket runt stationen. Jag vill uppmana alla att polisanmäla allt som händer så att polisen ser vilket problem det är.

Kommunpolis Niklas Årcén är medveten om problemen, han har dessutom märkt att många stölder och slangningar sker just på området runt parkeringarna vid stationen.

– Sedan ett par år tillbaka är det högre koncentration av den här typen av brott just på långtidsparkerade bilar, säger Niklas Årcén, kommunpolis i Höör.

Trygghetsvandring genom orten

Polisen har kännedom om att det sedan årsskiftet har stulits fem bilar i Höör. Dessutom har sex stölder skett från bilar och sju skadegörelser av bilar. Stöld av bensin genom slangning har skett 19 gånger i Höör sedan årsskiftet, varav 13 vid långtidsparkeringarna. 

Niklas Årcén säger att man inte ska låta värdesaker ligga framme i bilen för att undvika bilinbrott. Slangning är dock svårare att skydda sig mot säger han. Han hoppas att parkeringsområdet ska få fler säkerhetsåtgärder framöver.

– Vi har diskuterat med kommunen vad man kan göra och i maj ska vi ha en trygghetsvandring i centrala Höör. Det är politiker, polisen och olika myndigheter som tillsammans kommer göra en vandring för att titta på vad man kan ändra för öka trygghet. Parkeringsplatserna kommer vara en del av det, Niklas Årcén, Kommunpolis i Höör. 

På trygghetsvandringen kommer man titta på belysning, buskage och bevakning och på så sätt komma fram till vad som bör göras. Han kan dock inte säga om det blir kameror.

– Kanske kan man införa någon brottsförebyggande åtgärd. Jag hoppas att trygghetsvandringen ska ge något och att vi kommer fram till vad olika verksamheter kan göra för att trygga och minska brott. Men jag förstår problematiken och tycker det är bra att medborgarna är med och trycker på så att vi får till bra åtgärder, säger Niklas Årcén, kommunpolis i Höör. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!