Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tjuvarna slog till mot Agneta – två gånger

Agneta Rydström har tömt huset efter två inbrott. Foto: Privat
Vandrarhemmet i Snårestad står nu tomt – ägarna valde att tömma det efter flera inbrott. Foto: Privat
I juletid är det högsäsong för inbrottstjuvar. Foto: ANDERS GRÖNLUND
Patric Nihlén, kommunpolis i Ystad, ser allvarligt på bostadsinbrotten. Foto: Privat
Tänker du mycket på säkerheten hemma? Sandra Wallden, 39 år, löneadministratör, Ystad – Jag tänker inte så mycket på det, och är inte orolig, men vi har skaffat larm men det är mest för brandsäkerheten, även om vi har brandvarnare är det skönt med ett extra larm. Foto: ANDERS GRÖNLUND
Tänker du mycket på säkerheten hemma? Karina Persson, 42 år, hemtjänsten, Simrishamn. – Ja , vi funderar mycket på att skaffa larm och tittar runt på olika lösningar och vad man kan välja på. Jag ser mycket inom hemtjänsten och vi har flera som har blivit drabbade, vi försöker varna så mycket vi kan och säga till att de alltid ska begära legitimation av alla som kommer och även att dom ska ringa in om dom känner sig osäkra, vi får även tips av Simrishamnbostäder när dom får kännedom om att det är personer i farten som försöker ta sig in hos dom äldre. Foto: ANDERS GRÖNLUND
1 / 7

I skydd av mörkret slår tjuvarna till och de har siktet inställt på dina julklappar.

Nu är det högsäsong för inbrott – en som vet det är Agneta Rydström som drabbades av två inbrott på kort tid.

– Jag tycker det är jätteobehagligt. Jag önskar att folk är uppmärksamma på det så de inte råkar ut för samma sak, säger Agneta Rydström.

Juletider är högsäsong för inbrottstjuvar. Det tack vare lockande julklappar, ledigheter och mörkret som årstiden innebär.

I Skåne råder stora problem med bostadsinbrott i jämförelse med övriga län i Sydsverige. Efter flera incidenter väljer polisområde Ystad nu att ta nya krafttag mot inbrotten genom projektet ”Vaksam” som startade den första november.

– Vi har ett samarbete med trafikskolor och brukshundsklubbar. I stället för att bara promenera sina vanliga rundor kan hundägare till exempel gå i ett område där det nyligen skett inbrott och ha ett extra vakande öga. Trafikskolorna förlägger lite extra körningar i områden som varit utsatta i samma syfte, säger Patric Nihlén, kommunpolis i Ystad.

Han understryker att polisen ser allvarligt på inbrottsvågen.

– Inbrott är en oerhörd kränkning för den som råkar ut för det och vi ska göra allt för att signalera att vi tar det på allvar, säger Patric Nihlén, kommunpolis i Ystad.

Upprepade brott i samma område

Statistiken visar att om ett inbrott har skett i ett område är risken mycket större för att det ska ske ett nytt inbrott inom samma område inom de närmsta två veckorna. Juletid är dessutom högsäsong för inbrott.

– Mycket handlar om att kriminella vet att folk har köpt hem julklappar, tyvärr är det så. Dessutom gör mörkret att det är lättare för gärningsmän att inte synas. Nu kan de ju verka på eftermiddagstid när det redan hunnit bli mörkt och man vet att folk fortfarande är på jobbet, säger Patric Nihlén.

Tänker du mycket på säkerheten hemma?Helen Linnstrand, 52 år, medicinsk fotterapeut, Gussnava.– Vi har installerat larm som täcker som vårt hem både ute och inne och det gör att man känner sig säkrare. Men i mitt arbete tänker jag mycket på hur det är hos mina äldre kunder som jag besöker på dagarna som inte har något larm över huvudtaget, och man försöket att prata lite med dem om det. Foto: ANDERS GRÖNLUND

Han har en rad tips på hur man kan förhindra inbrott men det viktigaste är grannsamverkan.

– Prata med grannar när du är bortrest, se till att någon tömmer posten och be folk vara uppmärksamma. Det som inte känns normalt ska man reagera på, magkänslan brukar vara den rätta. Man ska reagera på personer som inte hör hemma i området och beter sig märkligt. En främmande människa i någons trädgård eller en bil som inte hör hemma i området till exempel. Då ska man höra av sig till polisen. 

Tjuvarna vill stjäla julklappar

Projektet "Vaksam" ska pågå ett år och sedan utvärderas men polisen upplever att mottagandet har varit väldigt positivt. Människor i region syd känner sig otrygga, speciellt efter vågen av kriminella ligor som sveper över områden.

Tänker du mycket på säkerheten hemma?Margarethe Björklund, pensionär, utanför Tomelilla.– Självklart tänker man på säkerheten, så vi har både larm och hund, och vi har bra samarbete i grannsamverkan och alla håller extra koll på vad som händer i området, och man tittar alltid extra noga på bilar man inte känner igen som passerar förbi. Foto: ANDERS GRÖNLUND

Att jultid är en extra utsatt tid beror även på att många är bortresta och inte ha koll på sina bostäder. Rent krasst är det även så att skolledighet innebär att yngre gärningspersoner har tid att verka men mörkret är också högsäsong för ligorna.

– Vi ser framför allt tre typer som begår inbrott. Lokala ungdomar från området som begår sina stölder kopplat till ledigheter från skolan, missbrukare som begår brott för att finansiera sitt missbruk och stöldligor som ofta är internationella. De opererar oftast nu under den mörka tiden och rekar innan de begår brotten, säger Patric Nihlén.

Tömmer vandrarhemmet

En av dem som drabbats hårt av inbrottsvågen i Skåne är Agneta Rydström som har det före detta vandrarhemmet i Snårestad, väster om Ystad.

De senaste veckorna har vandrarhemmet utsatts för två inbrott på kort tid och nu har hon bestämt sig för att tömma huset.

Vandrarhemmet i Snårestad blev utsatt för två inbrott på en vecka och Agneta Rydström tror att tjuvarna haft span på tomten under en tid innan. Foto: Privat

På grund av hur tjuvarna gått till väga är Agneta övertygad om att de har haft koll på hennes familjs vanor. 

– De har haft någon typ av bevakning av oss för de har passat på just de timmar vi varit borta och har vetat precis hur de ska ta sig in och vad de ska ta utan att göra så stor skada.

Det första inbrottet skedde någon gång första helgen i december. Det är oklart hur tjuvarna tog sig in men de fick med sig två stora tv-apparater. Natten till onsdagen gjorde någon inbrott igen. Den gången tog de sig ner till källaren och stal fyra tvättmaskiner. De försökte även stjäla en bil som stod på uppfarten men de lyckades inte starta den.

Grannsamverkan är det polisen tycker är det allra bästa tipset till invånare som är oroliga för inbrott. Foto: ANDERS GRÖNLUND

Hon vill varna andra som bor i Ystad kommun. Speciellt eftersom flera områden har många invånare som pendlar, har fritidshus och andra tillfälliga boenden. Då gäller det att de som är på plats är extra uppmärksamma på obehöriga som rör i området.

– Har de bevakat oss på det viset så har de säkert bevakat andra också. Jag tycker det är jätteobehagligt. Jag önskar att folk är uppmärksamma på det så de inte råkar ut för samma sak, säger Agneta Rydström.

Antalet inbrott hittills

Antalet anmälda (fullbordade) stölder genom inbrott hittills (8/12) i december – län för län.

 

Skåne län: 55

Kalmar län: 2

Kronobergs län: 7

Blekinge län: 1

Hallands län: 15

 

 

Antalet inbrott i Skåne län

 

December 2016: 435

December 2015: 550

December 2014: 470

December 2013: 529

 

Antalet inbrott i Blekinge län

 

December 2016: 28

December 2015: 9

December 2014: 22

December 2013: 22

 

Antalet inbrott i Kalmar län

 

December 2016: 31

December 2015: 53

December 2014: 32

December 2013: 44

 

Antalet inbrott i Kronoberg län

December 2016: 31

December 2015: 53

December 2014: 26

December 2013: 35

 

Antalet inbrott i Hallands län

December 2016: 83

December 2015: 95

December 2014: 87

December 2013: 98

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!