Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tjuvar stal jordgubbar för 100000

Camilla Andersson i Tveta på Öland fick en chock när hon skulle skörda säsongens första växthusodlade jordgubbar. Tjuvar hade plockat alla mogna jordgubbar, totalt värda över 100000 kronor.

TVETA. När Camilla Andersson i helgen skulle skörda årets första jordgubbar fick hon sitt livs chock.

Varenda mogen jordgubbe i hennes stora växthus var stulen.

- Tjuvarna har plockat med sig jordgubbar för över 100 000 kronor, säger hon förtvivlat.

Camilla Andersson, 25, i Tveta på Öland har satsat stort på växthusodlade jordgubbar. I år skulle hon för första gången skörda frukterna av sitt arbete. - Klockan fem i söndags morse skulle vi börja skörda jordgubbarna, berättar hon. När mina plockare kom in och sa att det inte fanns en enda mogen jordgubbe kvar trodde jag först att de skämtade.

Renplockat Men det var inget skämt. Under natten hade tjuvar brutit sig in i det 6 000 kvadratmeter stora växthuset och plockat rent - nästan 3 000 liter jordgubbar. - Det måste har varit ett tiotal personer som arbetat hårt under fem-sex timmar, säger Camilla. Massor av plantor är nedtrampade och det finns gott om spår av lastbilsdäck utanför. Tjuvarna har kunnat arbeta ostört eftersom växthuset ligger ganska öde, cirka två kilometer ifrån bostadshuset. - Det finns några sommarstugor i närheten, men de stod tomma, säger Camilla.

Beställningsjobb

 Hon tror att det handlar om ett väl planerat beställningsjobb. - Jag kan inte tänka mig att jordgubbarna säljs vidare här trakten, utan snarare i Stockholm eller Göteborg. Efterfrågan på färska svenska jordgubbar är jättestor nu och i Stockholm går de att sälja för upp emot 120 kronor litern. Camilla har lagt ner all sin tid och alla sina pengar på odlingen. - Det har varit ett tufft år och jag såg verkligen fram emot min första skörd. Det känns fruktansvärt att ha blivit snuvad på den. Tack och lov är odlingen försäkrad, men hur mycket av den här förlusten jag kan få tillbaka vet jag inte ännu.

Ger inte upp

 Trots katastrofen har Camilla inga tankar på att ge upp. - Jordgubbar är mitt liv, säger hon. Det är bara att ta nya tag och installera larm i växthuset. Ingen ska ta en enda jordgubbe från mig fler gånger. Polisen har inga spår efter tjuvarna.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!