Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tjurpenis och larvfylld ost – äcklig mat kommer till Malmö

Ser ni vad det är? Precis, en tjurpenis.
Foto: Anja Barte Telin
Durian är en frukt som växer i Sydostasien. Den luktar så illa att många hotell förbjuder folk från att ta in frukten på området.
Foto: Anja Barte Telin
De äckelmagade bör nog undvika utställningen, som bjuder på gamla ägg, ost med larver – och svenskt godis.
Foto: COLOURBOX

Äckelmagad? 

Då ska du nog undvika Slagthuset i Malmö i vinter. Där visas nämligen ”världens 80 äckligaste maträtter” upp:

Tjurpenis, ost med levande larver eller hákarl – isländsk surhaj.  

Vissa av maträtterna som visas upp på utställningen i Malmö är inte ens tillåtna att äta i Sverige. 

Som den larvfyllda osten från Sardinien. Därför har Andreas Ahrens och Samuel West – som arrangerar utställningen – fått ersätta maträtten med en replika. 

– Jag har provat runt 40 av de 80 maträtter som ställs ut. Men vi har inte fått tag i äkta vara på alla, vissa är extremt svåra att få in i Sverige.

– Maggot-osten skulle jag jättegärna vilja prova. Eftersom man äter levande lavrer är den olaglig, men det finns en diskussion om att göra den legal. Den har ätits i över 25 år inom EU – och kan därför gå under undantaget, säger Andreas Ahrens. 

Casu Marzu – eller Maggot-ost. En ost fylld med levande larver. Osten är olaglig att äta i Sverige.
Foto: Anja Barte Telin

Världens äckligaste mat

Men det finns mycket annat – lagligt – på utställningen som får nästan vem som helst att ta ett steg tillbaka.

Den isländska surhajen gör bokstavligt talat det. En liten kub som placerades i ett av utställningsrummen gav ett stank som höll i sig i fem dagar.

– Vi hade lite i kylen med fem lager täta plastpåsar över. Det var trots det väldigt illaluktande – och inte gott, säger Andreas Ahrens.  

”Vad som är äckligt är inte absolut”

Men utöver fascinationen för äcklig mat finns det ett annat syfte med utställningen – att bredda vyerna. För det som är äckligt i Sverige kan ses som fullständigt normalt någon annanstans.

Andreas Ahrens tar återigen upp den larvfyllda osten.

– Om man är uppvuxen på en getgård som gör ost på Sardinien är det helt normalt. Skulle vi ta dit saltlakris till dem hade de tyckt det var hemskt.

–  Vad som är äckligt är inte absolut. Det är något som vi lär oss under barndomen och formas av upplevelser och föräldrar.

Och så klart miljöaspekten.

– Hållbarhet. Hela världen kan inte äta som vi i västvärlden gör med mycket rött kött. Insekter är också en jättebra proteinkälla. Vid första anblicken ser inte gräshoppor ut som mat för oss, men det är faktiskt jättebra mat, säger Andreas Ahrens. 

Ägg. Gamla ägg. Ursprungligen uppkom ”Century eggs” som en konserveringsmetod. Färska äggas bakas in i en blandning av lera, aska, salt, osläckt kalk och risagnar. Där ligger den i veckor eller månader.
Foto: Anja Barte Telin

Museum till Malmö

Utställningen med 80 av världens äckligaste maträtter kommer till Slagthuset i Malmö heter Disgusting Food Museum och kommer till Malmö den 29 oktober. Museet håller öppet onsdag-söndag och utställningen pågår fram till den 29 januari nästa år. 

– Jag hoppas folk får en kulturell förståelse. Vad som är äckligt för dem är inte objektivt äckligt, säger Andreas Ahrens. 

Vad gör saltlakris här, undrar ni? Enligt Andreas Ahrens ses det på flera håll i världen som ”hemskt”. Ungefär lika illa som svenskarna tycker om att äta levande larver i ost.
Foto: Anja Barte Telin