Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tjejernas initiativ för utsatta området

19-åriga Israa Nejmedin och Nasteho Farah älskar Araby i Växjö. I år startade de en förening – för att visa ungdomar i Araby, som fram tills nu klassats som ett särskilt utsatt område, att det en annan väg.
Israa Nejmedin och Nasteho Farah har spenderat mycket tid i Araby och vill nu hjälpa unga att hamna snett.
Foto: Privat

19-åringarna Israa Nejmedin och Nasteho Farah har sett både familjemedlemmar och vänner glida in i den kriminella världen. 

Nu har de startat en förening som ska visa ungdomar i Araby, Växjö, en annan väg.

– Vi vill ge ungdomar den möjlighet som vi aldrig fick, säger Nasteho Farah.

Nyligen kom också beskedet att Araby är ett av tre områden som inte längre ska kategoriseras som ett särskilt utsatt område. 

Vännerna Israa Nejmedin och Nasteho Farah älskar Araby i Växjö. Här har de spelat fotboll och umgåtts med vänner under kvällar och helger.

– Man talar om dålig miljö och kriminalitet, men om man väl befinner sig där känner man sig hemma, säger de.

Samtidigt finns det problem i området. 2015 klassades det som ett av Sveriges särskilt utsatta områden och många barn växer upp under ekonomiskt knapra förhållanden.

Själva fick varken Israa och Nasteho möjlighet att åka utomlands. 

– Ibland när vi var barn fick vi ljuga för de andra klasskompisarna om var vi rest under sommaren. Det vill vi inte att någon ska behöva göra, säger Israa Nejmedin.

Startade en förening

Förra året kläckte de därför en idé – att starta föreningen Naesel Academy. Genom denna skulle de aktivera och engagera ungdomar i området.

– Vi vill ge ungdomar den möjlighet som vi aldrig fick. Vi vill att de ska få se samhället från en annan vinkel, att de får se mer än Araby. Vi vill ta dem på resor och aktiviteter.

Den första aktiviteten ägde rum den 10 augusti. Tillsammans med ett företag anordnade de utomhusbio i Araby.

Över 100 personer kom. 

– Det var mycket familjer, särskilt mammor. De sa att något sånt aldrig hänt tidigare i Växjö och stämningen var verkligen härlig, säger Israa Nejmedin. 

Men dagen efter vaknade de upp till att en 30-årig man skjutits till döds i Araby. 

– Det bara fuckade upp allt. Det var riktigt tråkigt att höra, sa Israa Nejmedin då till Smålandsposten.

Själva menar de att bilden av området är alldeles för mörk i medierna. 

– Om man känner området och människorna förstår man att det är kriminella som stökar och inte vi andra. Men man drar ofta alla över en kam, säger Israa Nejmedin.

De har själva både vänner och familjemedlemmar som valt en kriminell bana utan att någon fångat upp dem i tid. Genom föreningen vill de arbeta förebyggande.

– Det är ofta i ung ålder som man tar fel väg och vi vill att man fångar upp barnen innan. Det är fel att börja så sent som man gör, när ungdomarna redan valt fel väl, säger Nasteho Farah. 

Inget särskilt utsatt område

Nyligen meddelade polisen att Araby i december kommer tas bort från listan på särskilt utsatt område.

– Det innebär att vi har arbetat rätt i området och kunnat påverka utvecklingen och gjort det tryggare, säger lokalpolisområdeschef i Växjö Jonas Eek.

Jonas Eek är lokalpolisområdeschef i Växjö.
Foto: Anna Hermansson

Då, 2015, när Araby blev klassat som ett särskilt utsatt område inträffade ett antal våldsamma upplopp riktade mot polisen och narkotikahandeln var mer eller mindre öppen. 

– Det skapade mycket otrygghet bland medborgarna och mindre förtroende för rättsvårdande myndigheter. Vi bestämde oss att satsa ordentligt och att hålla ut, säger han. 

Man har arbetat med synliga poliser i området, och med att identifiera och lagföra personer inom de kriminella nätverken.

– Vi har arbetat väldigt mycket med synlighet och haft en bestående resurs som har det som sitt huvuduppdrag, säger han. 

Men problem kvarstår fortfarande.

– De kriminella nätverken finns fortfarande kvar. Det ska vi inte glömma, och det är fortfarande ett riskområde med viss problematik, säger han.

Särskilt utsatt område

Sedan 2015 listar polisen dom områden i Sverige, där kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Det handlar om ett 60-tal områden i de tre kategorierna utsatt område, riskområde, samt den allvarligaste kategorin särskilt utsatt område.


Ett särskilt utsatt område kännetecknas bland annat av en hög koncentration av kriminella, systematiska hot och våldshandlingar mot vittnen, målsägare och anmälare – och att polisen kan ha mycket svårt att fullfölja sitt arbete i området, enligt polisen.


Vartannat år uppdateras listan. Det kommer att ske om en dryg månad. 


Även Karlslund i Landskrona som varit ett särskilt utsatt område degraderas nu till ett riskområde. 

FLER NYHETER: Inrikesministern kommenterar nya listan på utsatta områden

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!