Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tjejerna i akutpatrullen kärleksbombar vuxna

Tjejerna, fr v Fröidys, 9, Sölvi, 11, och Leja, 11, har gjort hundratals hälsningar som nu läggs i privata brevlådor.Foto: Läsarbild
Här är tjejtrion på väg ut för att lägga fler hälsningar i brevlådorna.Foto: Läsarbild

De tre tjejerna vill ge tröst när många suckar och har det jobbigt i corona-krisens spår.

Idén blev att måla kort och skriva hjärtevarma påskhälsningar. Nu cyklar juniorerna i akutpatrullen runt och kärleksbombar vuxna.

– Vi vill att alla ska må bra och vara glada, säger elvaåriga Sölvi.

Hemma i köket i Helsingborg sitter syskonen Sölvi, 11, med lillasyster Fröidys, 9. Bredvid sig har de gemensamma kompisen Leja, 11.

På golvet omgärdas de av ett hundratal små kärlekshälsningar till människor de inte känner.

– Vi delar ut i folks brevlådor. Nästan alla blir glada, säger tjejerna.

Ingen av dem har kunnat undgå den intensiva bevakningen av corona-utbrottet i världen.

Det handlar om människor som blir sjuka. En del dör.

– Och många blir ledsna, konstaterar Sölvi.

Handmålade kort

Tjejerna tog därför det resoluta beslutet att göra vad de kunde utifrån sina möjligheter. 

Nu svämmar köksgolvet över av egenhändigt ritade påskhälsningar. Allihop läggs i postlådorna i kvarteret de bor.

– De har redan varit ute med en omgång och säkert hundra hälsningar. Nu väntar ytterligare ett hundratal, säger Sölvis och Fröidys mamma, Camilla Helle i stadsdelen Ramlösa i Helsingborg. 

Tjejerna, fr v Fröidys, 9, Sölvi, 11, och Leja, 11, har gjort hundratals hälsningar som nu läggs i privata brevlådor.Foto: Läsarbild

Korten är handmålade med både blommor och djur. Men det överskuggande budskapet är kort och gott att barnen önskar alla en glad påsk.

– Det är barnens idé helt och hållet. De vill göra något för att sprida lite spontan glädje och värme säger Camilla Helle.

Kommentarerna har inte heller uteblivit. 

Även barn tar åt sig

I den facebook-grupp som kopplas till stadsdelen har många frågat vilka som är avsändare till korten. Långt fler har sedan beundrat tjejernas frimodiga initiativ. 

Jone Sölvik i Jonesters charity, insamlingsstiftelse som samlar in pengar för utdelning till välgörande ändamål, har redan lovat att barnen ska bjudas på både ett äventyr på Tropikariet i Helsingborg och sedan ett efterföljande restaurangbesök.

Jone Sölvik, här till vänster, har bland annat tillsammans med Henrik Larsson och Tina Nordström inrett särskilda rum på barnavdelningen på Helsingborgs lasarett.Foto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD / STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BIL KVÄLLSPOSTEN

Camilla Helle tror att många barn tar åt sig av det som händer kring corona-viruset i både Sverige och i värden.

– De kan inte undgå att snappa upp rapporteringen i tv. Sedan blir det en del förändrade planer här hemma också, säger hon.

Ett sådant exempel är att familjens norska släkt tvingats ställa in det planerade besöket hos kusinerna i Skåne.

Resan ställdes in

Familjen i Helsingborg har dessutom fått ägna sig åt andra aktiviteter under påsklovet.

En planerad resa till Universeum i Göteborg fick ersättas med en dito till en Skånegård där barnen kunde klappa alpackor i det fria.

– Barnen har dessutom lärt sig att det är viktigt att ofta tvätta händerna. Numera är de även vana vid att det finns handsprit i bilen, säger Camilla Helle.