Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tjänsteman hotad och gömd efter Yara

En högt uppsatt kommunal tjänsteman fick fly Karlskrona efter hot.

Hoten misstänks ha koppling till kommunens hantering av Yara-fallet.

– Jag kan bekräfta att det funnits en hotbild och att vi vidtagit de åtgärder som vi funnit nödvändiga, säger kommunstyrelsens ordförande Patrik Hansson (S) till SVT Nyheter Blekinge.

Hotbilden mot tjänstemannen blev enligt SVT känd för några veckor sedan.

Kommunledningen kallades direkt till krismöte med polisen och hotbilden bedömdes vara så allvarlig att tjänstemannen omedelbart fick fly Karlskrona kommun.

Levde på hemlig ort

Tjänstemannen skyddades på hemlig ort och ska ha flyttats runt på flera olika platser utanför kommunen.

Enligt SVT Nyheter Blekinge kopplas hoten till kommunens hårt kritiserade agerande i samband med Yara-fallet. Efter mordet på åttaåriga Yara i Karlskrona den 30 april förra året upptäcktes en rad brister och missförhållanden i kommunen och rektorn på Yaras skola blev syndabock.

– Jag överlåter till polisen att utreda vad det här handlar om, säger kommunstyrelsens ordförande Patrik Hansson (S) till SVT Nyheter Blekinge.

Flera förhör

Flera förhör med olika personer har enligt SVT hållits de senaste veckorna.

Ärendet omgärdas av sträng sekretess.

– Jag har under mina år på den här tjänsten aldrig varit med om någonting liknande. Själva riskanalysen svarade polisen för och det ledde sedan till att den här personen fick vistas utanför kommunen under en period, säger kommunens säkerhetsskyddschef Anders Danielsson till SVT Nyheter Blekinge.

Enligt SVT ska tjänstemannen sedan några dagar vara tillbaka i tjänst igen.

 

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​