Tittarnas raseri mot nya "Bron"

Inför premiären av Bron säsong fyra hölls premiärmingel på Malmö arena. Bland gästerna fanns huvudrollsinnehavarna Thure Lindhardt och Sofia Helin.
Foto: FRITZ SCHIBLI / FRITZ SCHIBLI
Huvudrollsinnehavaren Sofia Helin som karaktären Saga Norén från länskrim Malmö.
Foto: SVT / SVT

"Ni på DR är pajaser!"

"Ni borde få er skolavgift tillbaka."

De danska tv-tittarnas kritik mot den nya säsongen av succéserien bron är inte nådig.

Och det som fått danskarna att se rött är fyra streck, rapporterar Ekstrabladet.

Succéserien Bron drar storpublik både i Sverige och i Danmark. Historien kring den säregne kriminalinspektör Saga Norén och hennes kolleger på andra sidan sundet rullar vidare när seriens huvudpersoner under våren tar sig an ett nytt hiskeligt mordfall.

Reaktionerna har varit många och nu rasar de danska tittarna mot en något perifer detalj i den prisade kriminalseriens sista och avslutande säsong. Det var i söndags, när danska public service DR bjöd in tittarna till att ställa frågor till seriens producent Bo Ehrhardt som vredens portar öppnades på vid gavel.

Romerska siffror?

Orsaken står att finna i just det faktum att det är säsong fyra av serien, eller "Bron IIII" som det presenteras i seriens vinjett. De tittare som reagerat stör sig på just det: varför inte skriva "Bron IV"?

"Varför skriver ni "Bron IIII", kan ni inte skriva korrekta romerska siffror?", skriver en, i sammanhanget, mer samlad tittare.

Andra har reagerat en smula mer emotionellt:

"Om det är romerska siffror ni använder borde ni få er skolavgift tillbaka, Säsong IIII, det är ju fel! Detta är rätt: IV. Ni på DR är pajaser!", skriver en rasande tittare på DR:s Facebooksida, enligt Ekstrabladet.

"Kul att se att DR som den vuxne och ansvarstagande public service-företag de är klarar av att visa befolkningen hur man egentligen skriver romerska siffror", skriver en något mer ironiskt sinnad person.

Enkel förklaring

Men det måhända ovanliga sättet att skriva fyra med romerska siffror har en förklaring, enligt seriens producent Bo Ehrhardt.

– När vi gjorde grafiken till vinjetten tyckte vi att de fyra strecken fungerade bättre rent grafiskt. Det liknar fyra pyloner, som ju finns på bron, säger han till Ekstrabladet.

Och trots att han noterar att tittare reagerat och undrat om det begåtts något fasansfullt fel, tar han kritiken med jämnmod.

– Jag tar kritiken med ett leende. Och jag kan säga att det är helt klart något vi gjort avsiktligt.

– Det är mycket viktigare för oss hur folk reagerar på själva serien och den feedback vi får, också vad gäller antalet tittare, säger Bo Ehrhardt till Ekstrabladet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!