Nytillskottet. Tidigt i onsdags morse fick Köpenhamn Zoo ett nytillskott. Den lille elefanten uppges må jättebra. Foto: Köpenhamn ZooNytillskottet. Tidigt i onsdags morse fick Köpenhamn Zoo ett nytillskott. Den lille elefanten uppges må jättebra. Foto: Köpenhamn Zoo
Nytillskottet. Tidigt i onsdags morse fick Köpenhamn Zoo ett nytillskott. Den lille elefanten uppges må jättebra. Foto: Köpenhamn Zoo
Här busar elefantflockens senaste tillskott runt i sandstallet. I bakgrunden den stolta mamman och en annan hona som hela tiden är i närheten för att hjälpa den lille tillrätta i världen. Foto: Köpenhamn ZooHär busar elefantflockens senaste tillskott runt i sandstallet. I bakgrunden den stolta mamman och en annan hona som hela tiden är i närheten för att hjälpa den lille tillrätta i världen. Foto: Köpenhamn Zoo
Här busar elefantflockens senaste tillskott runt i sandstallet. I bakgrunden den stolta mamman och en annan hona som hela tiden är i närheten för att hjälpa den lille tillrätta i världen. Foto: Köpenhamn Zoo
Den lille elefanten är i tryggt sällskap, omgiven av sin mamma och en moster. Foto: Köpenhamn ZooDen lille elefanten är i tryggt sällskap, omgiven av sin mamma och en moster. Foto: Köpenhamn Zoo
Den lille elefanten är i tryggt sällskap, omgiven av sin mamma och en moster.  Foto: Köpenhamn Zoo

Titta! Här tar den nyfödda elefanten sina första steg

Publicerad

En ny elefantunge har skådat dagens ljus på Köpenhamns zoo.

Nedkomsten var väntad och gick hur bra som helst och redan har den lille börjat dia på sin mamma, Kungrao, meddelar djuparken.

Elefantungen beskrivs som frisk och kry.

Klockan 04.24 i onsdags morse fick djurparken i centrala Köpenhamn sitt senaste tillskott i form av en liten hanne.

Elefanten beskrivs av djurskötarna i parken som välskapt och välmående och han var snabbt uppe på benen för egen maskin efter nedkomsten.

De första timmarna tillbringade den nyfödde med sin mamma men vid åttatiden på morgonen vågade den sig fram för att hälsa på djurskötarna som var med vid födseln.

Slussades ut

Därefter snusade han runt i sandstallet lite på egen hand innan han tillsammans med mamma Kungrao och en annan hona slussades ut i ett bakre, mindre stall.

– Vi vill gärna att han kommer i gång med diandet så snart som möjligt och i det mindre stallet är det lugnare och inte så mycket att springa på. Där kan han få hjälp av honorna att lättare hitta spenen, säger Bengt Holst, vetenskaplig direktör på djurparken.

Strategin visade sig vara lyckad.

Dubbel glädje

Senare under onsdagen kom ett dubbelt glädjebesked från en av djurskötarna.

– Han har både fått något att äta och det har kommit ut något i andra änden. Det är riktigt bra för det betyder att han systemet har kommit i gång som det ska, säger djurskötaren Rasmus Pedersen i ett pressmeddelande.

Anknytningen mellan mamma Kungrao och hennes nyfödde går precis enligt planerna, rapporterar djurskötarna.Foto: Köpenhamn Zoo

I övrigt verkar anknytningen mellan den nyfödde och mamman Kungrao ha gått som det ska. Enligt rapporterna från elefanthusen har de tytt sig till varandra och både veterinär och djurskötare anser att den första tiden i livet har varit riktigt bra för den lille vars namn ännu inte är bestämt.

Babylyckan är alltså stor på Köpenhamn zoo, inte minst eftersom en unge föddes dödfödd i augusti 2013 och en annan fick avlivas 2014 sedan den drabbats av herpes.

 

Läs fler nyheter och reportage i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Relaterade ämnen
Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag