Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tiotusentals kan få tillbaka sina p-böter

Dagens tre största inrikesnyheter.
Parkeringsövervakarna har jobbat på – men beslutet som de följde var inte korrekt. Böterna blev ogiltiga.Foto: STEFAN LINDBLOM/ HBG-BILD
Det handlar om tiotals miljoner som kommunen kan ha fått in olagligt – och kanske måste betala tillbaka.Foto: PRIVAT

Tiotusentals parkeringsböter kan ha skrivits ut felaktigt i Helsingborg – och de som tvingats betala kan kräva pengarna tillbaka. Det handlar om många miljoner.

Det avslöjar Helsingborgs Dagblad. Kommunen har medvetet valt att inte informera allmänheten om missförhållandet.

Under 2017 fattade Helsingborgs kommun ett beslut om reglerna för stadens parkeringsövervakning. Felparkeringar kostar 300, 500 eller 700 kronor.

En del felparkerade bilar flyttas till ett uppställningsområde. Ägaren måste sedan betala för att lösa ut sin bil.

Med utgångspunkt från de reglerna har Helsingborgs parkeringsövervakare skrivit ut runt 35 000 böteslappar om året – eller 3 000 i månaden.

Böterna kan ha varit ogiltiga

Nu visar det sig alltså att böterna kan ha varit ogiltiga. Beslutet togs inte på ett korrekt sätt, skriver Helsingborgs Dagblad. Polisen informerade kommunen om detta i våras.

Den enskilde kan få pengarna tillbaka – men bara genom att ta kontakt. Den som inte hör av sig får ingenting.

Polisen hanterar de böter som skrivits ut under det senaste halvåret, från 15 april framåt. De återbetalas alltså på begäran.

– I fall där personer har vänt sig till oss och bestridit parkeringsanmärkningar som skrivits ut under den aktuella tidsperioden har vi undanröjt dessa, säger Liselotte Grant, chef för polisens rättsenhet i Region syd, till tidningen.

Kommunen har hållit tyst

– Det beror på att Helsingborg stad inte har haft ett korrekt beslut för att bedriva parkeringsövervakning. Jag kan inte minnas något liknande fall.

Helsingborgs kommun har känt till den här missen sedan i våras – utan att informera allmänheten. Det hela korrigerades i tysthet med ett nytt beslut som togs i juli månad.

– Vi har inte gått ut med ett pressmeddelande eller liknande om du tänker på det, säger Oscar Grönvall, trafikchef i Helsingborgs stad, till Helsingborgs Dagblad.

– Det som gjorts är att frågan behandlats i fullmäktige där man tog det nya beslutet.

Kan kosta tiotals miljoner

Det är till kommunen som bötfällda felparkerare måste vända sig för att få tillbaka p-böter som betalats mellan 2017 och april i år.

Oscar Grönvall påpekar dock att kommunen inte är överens med polisen om tolkningen att det gamla beslutet var ogiltigt.

– Skulle vi få en anstormning av bestridanden nu så kommer vi sannolikt att vilja pröva den här frågan rättsligt, säger han.

Kommunen riskerar förlora stora summor på den här missen. 35 000 böteslappar per år ger en intäkt på någonstans mellan tio och 25 miljoner kronor.