En minibuss, som fungerar som sovplats för sju romska rumäner som är i Sverige för att tigga, attackerades av en grupp män. Stenar ska ha kastats in genom bakrutan på bussen och när en av männen som sov i bussen vaknade och gick ut blev han misshandlad. Foto: STEFAN LINDBLOMEn minibuss, som fungerar som sovplats för sju romska rumäner som är i Sverige för att tigga, attackerades av en grupp män. Stenar ska ha kastats in genom bakrutan på bussen och när en av männen som sov i bussen vaknade och gick ut blev han misshandlad. Foto: STEFAN LINDBLOM
En minibuss, som fungerar som sovplats för sju romska rumäner som är i Sverige för att tigga, attackerades av en grupp män. Stenar ska ha kastats in genom bakrutan på bussen och när en av männen som sov i bussen vaknade och gick ut blev han misshandlad. Foto: STEFAN LINDBLOM
"Vi är jätterädda", säger Gheorge Florin, 26, till Kvällsposten."Vi är jätterädda", säger Gheorge Florin, 26, till Kvällsposten.
"Vi är jätterädda", säger Gheorge Florin, 26, till Kvällsposten.
Rutorna är krossade till bussen där EU-migranterna tillbringar de kalla vinternätterna. Foto: STEFAN LINDBLOMRutorna är krossade till bussen där EU-migranterna tillbringar de kalla vinternätterna. Foto: STEFAN LINDBLOM
Rutorna är krossade till bussen där EU-migranterna tillbringar de kalla vinternätterna. Foto: STEFAN LINDBLOM

Tio personer överföll
sovande EU-migranter

Publicerad

Ett tiotal personer gick i natt till attack mot sovande EU-migranter i Perstorp.

Mobben kastade stenar genom fönstren till en minibuss där sju personer låg och sov.

- Sedan får de ut ett antal personer ur fordonet som misshandlas, säger Nils Norling på polisens ledningscentral.

En kvinna fick en sten i huvudet och en man som misshandlades med sparkar och slag vårdas nu på sjukhus i Kristianstad.

– Vi är jätterädda, säger Gheorge Florin, 26, till Kvällsposten.

Polisen utreder händelsen som ett misstänkt hatbrott.

Attacken ska ha skett vid 01-tiden natten mellan fredag och lördag på en parkeringsplats utanför en livsmedelsbutik i centrala Perstorp, en tätort som ligger mellan Hässleholm och Helsingborg.

En minibuss, som fungerar som sovplats för sju romska rumäner som är i Sverige för att tigga, attackerades då av en större grupp personer. De sovande EU-migranterna vaknade av att stenar kastades in genom bakrutan på bussen.

- Det är ett tiotal personer som kommer till platsen. De kastar föremål mot bilen och sedan får de ut ett antal personer ur fordonet, säger Nils Norling på polisens ledningscentral.

Tre personer misshandlades

Enligt polisen ska en kvinna ha träffats av en sten i huvudet. Minst två män misshandlades sedan med sparkar och slag utanför bilen.

- Det finns ingen uppgift om att något tillhygge använts. Men det är en av de här misshandlade männen som senare förs in till sjukhus för vård, säger Nils Norling.

Enligt uppgifter till Kvällsposten ska en av männen ha jagats av angriparna, sparkats till marken och fått rejält med stryk.

– De hann ikapp honom och sparkade på honom så han blev skadad, säger Gheorge Florin, 26.

Vittnen berättar för Kvällsposten att en ordningsvakt som passerade förbi i bil, stannade och började skrika på våldsmännen. Då ska misshandeln ha avbrutits och gärningsmännen har flytt platsen.

– Vi har larmats av en person som befann sig på platsen vid tillfället. Personen uppger att en eller ett par personer blivit jagade, säger Nils Norling

Enligt Norling fick man under lördagsförmiddagen information om att en person införts till sjukhuset i Kristianstad. Polisen skickade då en patrull till sjukhuset för att hörda den misshandlade mannen. Ytterligare en patrull skickades till den förmodade brottsplatsen för att tala med vittnen till händelsen.

– Det kommer att upprättas fyra anmälningar. Tre gällande misshandel och en gällande skadegörelse, säger Nils Norling.

Enligt Maya Forstenius på polisens ledningscentral utreds händelsen som ett misstänkt hatbrott.

- Det beror på de utsatta personernas etniska tillhörighet och att man misstänker att det kan vara en orsak till att de attackerats, säger hon.

"Kom hit för att tigga"

Den misshandlade mannen som fördes till sjukhuset i Kristianstad ska enligt uppgift till Kvällsposten ha klagat på smärtor i rygg, ben, mage och huvud. Vilka skador han och de andra misshandlade personerna ådragit sig är oklart.

Rumänerna som bor i bussen säger att de har varit i Perstorp i tio dagar och att de kom till orten för att det skulle vara ett lugnt ställe.

– Det har aldrig någonsin hänt något sådant här tidigare. Nu vet vi inte alls vart vi ska ta vägen, jag kom hit för att tigga, för att ge mat till min familj där hemma - men nu har jag inte en blekaste aning om vad som kommer att hända, säger Gheorge Florin, 26.

Söker vittnen

Polisen har under dagen funnits på plats i Perstorp för att höra målsägande och vittnen. Det finns enligt Nils Norling inga uppgifter om att någon teknisk undersökning genomförts på platsen. Polisen vädjar nu om hjälp i jakten på förövarna.

- Vi söker vittnen som sett eller hört något på platsen mellan 01 och 02 natten mot lördagen. Det kan också vara någon som sett de här personerna när de varit på väg till eller från platsen. Även små iakttagelser kan vara viktiga.

Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag