67-årige företagaren i rätten. Han döms till tio års fängelse för mordet på Gösta Fessé, 79, i Eslöv. Foto: Tomas Leprince och Privat
67-årige företagaren i rätten. Han döms till tio års fängelse för mordet på Gösta Fessé, 79, i Eslöv. Foto: Tomas Leprince och Privat

Tio års fängelse för 24 år gammalt mord

Publicerad
Uppdaterad
Den 67-årige företagaren har stått åtalad misstänkt för det brutala mordet på Gösta Fessé, 79, i Eslöv - för 24 år sedan.
I dag avslutades rättegången och domen avkunnades direkt.
Tio års fängelse för mord.

På måndagen avslutades rättegången mot den 67-årige man från Småland som stått åtalad misstänkt för mordet på Gösta Fessé i juni 1986. Den mordmisstänkte mannen har hela tiden nekat till brott trots att hans blodiga handavtryck påträffades i 79-åringens hem.
Efter att försvaret gjort sina slutanföranden överlade rätten i drygt en timme och meddelade sedan att man funnit 67-åringen skyldig till mord. Domen avkunnades direkt. Mannen dömdes till tio års fängelse för mord.

"Stor besvikelse"

Åklagaren konstaterade att det grova våldet motiverar livstids fängelse, men lämnade det öppet om man ska ta hänsyn till den åtalades ålder och att det gått 24 år sedan dådet.
- En stor besvikelse. Jag tror att min klient hade räknat med att bli frisläppt i dag, säger advokat Sten-Åke Larsson till TT efter domen.
Han är mycket överraskad över att tingsrätten valde att avkunna dom direkt.
- Så enkelt är inte målet. Det var många frågor att ta ställning till.
Larsson tillägger att hans klient redan bestämt sig för att överklaga.

Utsatts för våld tidigare

Dagens förhandlingar inleddes med ett telefonförhör med kompletterande frågor till ett kvinnligt vittne som hördes i förra veckan. Hon ska ha hört Gösta Fessé vara aktiv på telefonforumet Heta linjen. 79-åringen ska där ha fått kontakt med en annan man som påstod sig heta "Lars från Lund". Samtalet ska ha ägt rum i maj, några veckor innan 79-åringen mördades. Kvinnan bodde granne med Gösta Fessé och kände därför igen hans röst. Åklagaren Magdalena Holmberg gick sedan vidare med att konstatera att Gösta Fessé tidigare varit utsatt för våld. Men hon instämde inte i försvarets påstående om att det fanns en hotbild mot honom.

Fingeravtryck på dosa

Hon återvände även till det faktum att ett avtryck av 67-åringens vänstra handflata finns avsatt i blod på en kopplingsdosa till telefonen på mordplatsen. Hon konstaterade också att dosan har flyttats efter det att Gösta Fessé utsatts för våld mot huvudet och att avtrycket sitter precis där det bör sitta om mördaren ryckt loss telefonsladden för att använda den som snara.
Men själva dosan finns inte kvar, bara uppförstorade foton av den.
Åklagaren underkände också 67-åringens påstående om att handavtrycket på dosan måste ha kommit dit tidigare, innan dosan installerades i offrets lägenhet. Det stämmer inte, menade hon, med de övriga spår – bland annat små blodstänk – som också fanns på dosan. Dessutom har kriminaltekniker bedömt att avtrycket, när det hittades, förmodligen var högst ett par dygn gammalt.

Fanns en hotbild

Försvarsadvokaten Sten-Åke Larsson inledde sin plädering med att peka på tidigare fall av våld mot Gösta Fessé. Enligt honom fanns det en hotbild mot 79-åringen.
Sten-Åke Larsson kritiserade även vad han uppfattar som brister i utredningen, bland annat att kriminalteknikerna underlåtit att analysera om allt blod i lägenheten kom från offret, eller om något av det kan ha varit gärningsmannens.
Han nämnde även andra spår som inte undersökts tillräckligt: cigarettfimpar i askkoppen och ett par skor i tamburen som inte var av 79-åringens skostorlek.

Greps i våras

Det var i juni 1986 som Gösta Fessé hittades brutalt ihjälslagen i sitt hem i Eslöv.
Den 67-årige mannen greps först i våras som ett resultat av att polisens så kallade cold cases-grupp fått fram nya uppgifter om det gamla mordet. Han nekar dock till brott och hävdar att han vare sig träffat eller varit i Gösta Fessés bostad.

"Kan inte erinra mig"

Domen innebär i sig ett rekord – aldrig tidigare har ett så gammalt mordfall klarats upp.
Detta har TT tidigare bland annat fått bekräftat av Mikael Rying, kriminolog vid Mittuniversitetet.
Av samma uppfattning är Eiler Augustsson, kriminalkommissarie och chef för Stockholmspolisens cold-case-grupp.
- På rak arm kan jag inte erinra mig något fall som klarats upp efter så lång tid, har han tidigare sagt till TT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag