Den 37-årige mannen fick 18 års fängelse för mordförsöket.
Den 37-årige mannen fick 18 års fängelse för mordförsöket.

Tingsrättsdom mot "torped" överklagas

Publicerad

Alla parter överklagar domen i december mot den 37-årige uzbek som fälldes för mordförsök på den prominente exiluzbekiske regimkritikern och imamen Obid Nazarov i Strömsund 2012.

Den utpekade torpedens försvarsadvokat Jorge Concha begär att åtalet ogillas och att hans klient släpps fri. Han anser att tekniska bevis och vittnesmål inte håller och att rätten inte tagit hänsyn till mannens berättelse. Östersunds tingsrätt beskrev i domen 37-åringens historia som osannolik.

Såväl åklagaren som familjen Nazarovs biträde överklagar också, men för att de anser att det utdömda straffet är för lågt. Mannen fick 18 års fängelse för mordförsöket, åklagaren Krister Petersson hade yrkat på livstid. Han anser att attentatet var en beställning från staten Uzbekistan. Den frågan prövades dock inte av rätten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag