Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tina Nordströms protest mot nya mattrenderna

Tina Nordström på omslaget till nya numret av Magasinet Skåne, i butik från och med tisdag 5 mars.
Tina Nordström i samband med semifinalen i Årets kock 2015, här tillsammans med Jonathan Kasche.Foto: TOMAS LEPRINCE

Hon slog igenom som den ”rediga” tv-kocken och fick butikerna att sälja slut på hennes ingredienser.

Snart 20 år senare har Tina Nordström fortfarande många järn i elden men tar det lugnare. Närmast fokuserar hon på nya tv-uppdraget och sin verksamhet i en spritfabrik.

– Egentligen skiter jag fullständigt i vad folk äter, säger hon i nya numret av Magasinet Skåne.

I numret, som når butikerna på tisdag, berättar Tina Nordström om de senaste turerna i karriären.

Trots att det har gått en evighet sedan hon slog igenom i rutan ramlar det fortfarande in en rad med förslag på event där hon kan vara med, men i dag säger hon nej till många av förfrågningarna.

Historien om hur hon slog igenom är välkänd. Redan som mycket ung rörde hon sig hemvant bland kockar och kastruller i köket på Ramlösa wärdshus som drevs av hennes föräldrar.

Tina Nordströms audition för tv

Äpplet faller inte långt från trädet och vips hade hon gått en restaurangutbildning på gymnasiet och sedan blev det en audition för ett matlagningsprogram och sen var hon ”Mat-Tina” med hela befolkningen.

Många charmades av det okonstlade och naturliga sättet och Tinas glada skratt.

Hennes egen kokkonst kännetecknas av att den är fri från krusiduller. Det ska vara enkelt och gott. Resten är inte så viktigt för henne. 

Tina Nordström, ett bekant ansikte i många tv-soffor.Foto: MATTIAS HELLSTROM / STELLA PICTURES - PELÖLLE T NILSSON

I intervjun riktar hon en känga mot alla trender i köket. 

– Det finns en ängslighet vad gäller matlagning. Mat får stå för så mycket: identitet, sjukdomar, missbruk... Man vill köpa rätt, laga rätt, äta rätt, och vi är kappvändare utan dess like. Det är lätt att bara läsa löpsedlar och jämföra sig med alla andra, i stället för att utgå från den egna kroppen och vad den mår bra av. Själv skiter jag egentligen fullständigt i vad folk äter – bara de äter något som gör dem glada, säger hon till Magasinet Skåne.

”Mat-Tina” tillbaka i rutan i april 

Den fasta punkten för Tina Nordström har varit Ramlösa genom alla år. Där är hon sig själv. Men nu börjar en ny resa. Efter påsk hoppas hon kunna inviga sitt nya provkök, inrymt i en rustik industribyggnad i Ödåkra, tidigare spritfabrik i Vin & Sprits regi.

Just nu pågår de sista delarna i renoveringen, men Tina Nordström kan knappt vänta på att få sätta stekpannan på spisen.

– Jag har en abstinens som är rent löjlig, och är dessutom ingen person som gillar att vänta. Så jag är inte jättepoppis bland hantverkarna just nu...

Senare i vår gör Tina comeback i tv när ”Sveriges yngsta mästerkock” har säsongspremiär i TV4 den 10 april. Då är hon tillbaka i juryn och ska utse årets bästa juniorkock.