Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tina inspirerades av Helena-fallet: ”Terapi”

Tina Frennstedt har arbetat som journalist i många år och debuterar nu med sin första bok. Foto: Maria Östlin
Deckaren ”Cold Case: Försvunnen” är inspirerad av Helena-fallet. 22-åriga Helena Andersson försvann en juninatt 1992 och har inte synts till sedan dess. Foto: PRIVAT / OKÄND

Journalisten Tina Frennstedt har under sina yrkesverksamma år satt sig in i mängder av brottsärenden.

Hennes gedigna kunskaper har nu lett fram till boken ”Cold Case: Försvunnen” – inspirerad av ett verkligt kallt fall.

– Det är som ett slags terapi, säger hon.

Många yrkesverksamma år som journalist ledde Tina Frennstedt, 49, till författaryrket. Under sin tid som kriminalreporter, just nu som redaktionschef på Expressens kriminalprogram Brottscentralen, har hon hunnit sätta sig in i flera fall som involverar mördade, eller försvunna, kvinnor – något som inspirerade henne till att börja skriva böcker.

I januari debuterar Frennstedt som författare med deckaren ”Cold Case: Försvunnen”.

– Det mesta som jag skriver är baserat på verkliga historier, som jag gör om för boken. ”Cold Case: Försvunnen” har inspirerats av Helena-fallet i Mariestad, men i boken handlar det i stället om försvunna 19-åriga Annika Johansson från Simrishamn, säger hon.

Lesbisk huvudkaraktär

Bokens huvudkaraktär, Tess Hjalmarsson, är chef för kalla fall-gruppen i Malmö. Tina beskriver henne som ”en empatisk och tuff Malmöpolis”.

– Tess Hjalmarsson är kriminalinspektör och arbetar bland annat ihop med sin sidekick Marie Erling, de är ett radarpar. Däremot är Tess inte lika bra i privatlivet, som hon är på jobbet. Tess har inte en jättebra relation med kvinnan som hon är tillsammans med.

Att bokens huvudkaraktär skulle vara lesbisk var självklart för Tina Frennstedt. Foto: Maria Östlin

 

LÄS MER: Polisens nya hopp för att lösa Marua-mordet

 

Huvudkaraktärens sexuella läggning har varit en viktig detalj att få med i boken, menar Frennstedt.

– För mig var det självklart att hon skulle vara lesbisk. Dels för att jag är lesbisk själv, dels för att jag tycker att det ger en extra dimension till det hela. Lesbiska superhjältar är ju inte direkt överrepresenterade. För mig kändes det relevant att inte göra henne till någon psykopat, så porträtteras ofta lesbiska karaktärer i deckare annars. Hon är en fullt fungerande och bra polis, säger Tina.

Fungerar som terapi

Flera av de brottsfall som Tina Frennstedt stött på under sin tid som journalist har präglat henne, på många plan. Hon beskriver författandet som en form av terapi, för att bearbeta intryck och information.

– Om ett fall inte blir löst är det frustrerande att inte få något avslut, främst för de anhöriga så klart, men också som journalist. Jag har engagerat mig i många ärenden: jag har lagt oändligt med timmar på research. Om man aldrig får reda på vad det är som har hänt så känns som att säcken inte knyts ihop. Det är som ett slags terapi.

 

LÄS MER: Polisens hemliga plan i sökandet efter Lelle Hildebrands kropp