Timvikarier på boende tackar nej till vaccinet

Bengt Wittesjö är smittskyddsläkare.
Foto: Håkan Linder
Under måndagen visade det sig att 27 av 58 timvikarier på särskilda boenden i Olofström väljer att inte vaccinera sig mot corona.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

I Olofströms kommun tackar nästan hälften av timvikarierna på särskilda boenden nej till coronavaccin, skriver SVT Blekinge

Det rör sig om sammanlagt 27 av 58 personer som inte vill. 

– Några säger att de redan har haft det. Men där rekommenderar region Blekinge att alla ska vaccineras, säger Johanna Spånèr, HR-chef på bemanningsenheten i Olofström, till SVT. 

Under måndagen visade det sig att 27 av 58 timvikarier på särskilda boenden i Olofström väljer att inte vaccinera sig mot corona.

Vikarierna har blivit erbjudna vaccin men tackar nej. 

– Jag har full respekt om någon känner sig tveksam. Vi måste ta reda på varför, så vi kan ge rätt information till våra medarbetare så att de kan fatta ett beslut som de känner sig trygga med, säger Johanna Spånèr, HR-chef på bemanningsenheten i Olofström, till SVT Blekinge.

Enligt henne har flera av de vikarierna som tackar nej till vaccin förklarat att de redan har haft det men att region Blekinge ända rekommenderar det.

”Enda sättet att få kontroll”

Smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö tycker att vikariernas beslut är fel. 

– Vaccination är helt och hållet en solidaritetshandling helt och hållet. Det är delvis för min egen skull men inte minst för alla andras skull. Ska man få bukt på en sån här smittan så är det enda sättet att få kontroll. Precis som med andra sjukdomar de senaste hundra åren, säger han till P4 Blekinge.

Region Blekinge har till och med måndagen sammanlagt 7 271 coronafall varav 32 personer intensivvårdats. 

Totalt 88 personer har avlidit i regionen till följd av viruset.  

SE FLER NYHETER: Larmet från Alperna – här samlas unga svenskar och festar

Tar sig till Österrike trots turiststopp och har otillåtna afterski-partyn

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!