SVT Nyheter Småland har varit och träffat Timmy – han hävdar att att han handlade i nödvärn. Foto: Karin Ahlgren/SVTSVT Nyheter Småland har varit och träffat Timmy – han hävdar att att han handlade i nödvärn. Foto: Karin Ahlgren/SVT
SVT Nyheter Småland har varit och träffat Timmy – han hävdar att att han handlade i nödvärn. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Timmy slog körande bil med asfaltsraka – döms

Publicerad

Timmy Edström, 32, lyfte upp asfaltsrakan och slog till en körande bil rakt över vindrutan. 

Vägarbetaren försökte freda sig från en potentiell katastrof – och har nu dömts för skadegörelse, vilket även SVT Småland rapporterat om.

– Jag kan inte alls förstå hur tingsrätten resonerade , säger Timmy Edström.

Det var mörkt och Timmy Edström såg inget annat alternativ än att  dra till med asfaltsrakan – ett verktyg som används för att lägga asfalt. En del av vägen var avstängd och hastighetsbegräsningen var satt till 30. 

Han berättar att bilen kom i 70-80 kilometer i timmen på E4 söder om Ljungby och hade kunnat orsaka en klart värre olycka om den inte stoppades.

– Det var en ren reflex. Jag har ett ansvar för min personal och jag försökte få stopp på bilen för att förhindra en olycka som skulle vara klart mer straffbar. Jag räddade kanske mina kollegers liv, eller från att bli allvarligt skadade, säger Timmy Edström.

Dömdes

Vindrutan på bilen spräcktes och bilen stannade. Ingen skadade sig. 

Men Timmys tilltag gick till tingsrätten och i torsdags dömdes han att betala 11 000 kronor i dagsböter och 13 000 i skadestånd till föraren.  

Tingsrätten anser inte han "begått gärningen i nöd". 

– Jag kan inte förstå hur tingsrätten resonerar. De tittar inte på varför det har hänt, utan bara att det har hänt. Om jag slagit på en parkerad bil vid ett garage hade det varit en annan sak, då hade jag förstått, säger Timmy Edström.

"Jäkligt utsatta"

Domen har uppmärksammat ett välkänt problem längs de svenska vägarna. Personal från räddningstjänsten, asfaltsläggare och andra som arbetar vid vägarna vittnar ofta om hur trafikanter inte visar hänsyn – utan kör alldeles för fort.

– På dagarna är det för mycket trafik och det bildas långa köer när vi arbetar, då får vi inte fram materialet vi behöver.

– När vi arbetar på kvällarna kommer det enstaka bilar, men med full gas. Då är vi är jäkligt utsatta när vi arbetar.

Skänker pengar

Timmy Edström hoppas så klart att hovrätten friar honom. Men böterna lär han inte behöva ta från egen ficka.

Kolleger på andra håll i landet har swishat honom cirka 5000 kronor – och pengarna fortsätter att strömma in, något som SVT rapporterat om.

– Och det här är folk som jag aldrig har pratat med. Nu ringer telefonen hela tiden med personer som vill prata. Jag tycker att det är underbart att det här sprids, det har varit så "hysch, hysch", tycker jag. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag