Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Timmy slog körande bil med asfaltsraka – döms

SVT Nyheter Småland har varit och träffat Timmy – han hävdar att att han handlade i nödvärn. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Timmy Edström, 32, lyfte upp asfaltsrakan och slog till en körande bil rakt över vindrutan. 

Vägarbetaren försökte freda sig från en potentiell katastrof – och har nu dömts för skadegörelse, vilket även SVT Småland rapporterat om.

– Jag kan inte alls förstå hur tingsrätten resonerade , säger Timmy Edström.

Det var mörkt och Timmy Edström såg inget annat alternativ än att  dra till med asfaltsrakan – ett verktyg som används för att lägga asfalt. En del av vägen var avstängd och hastighetsbegräsningen var satt till 30. 

Han berättar att bilen kom i 70-80 kilometer i timmen på E4 söder om Ljungby och hade kunnat orsaka en klart värre olycka om den inte stoppades.

– Det var en ren reflex. Jag har ett ansvar för min personal och jag försökte få stopp på bilen för att förhindra en olycka som skulle vara klart mer straffbar. Jag räddade kanske mina kollegers liv, eller från att bli allvarligt skadade, säger Timmy Edström.

Dömdes

Vindrutan på bilen spräcktes och bilen stannade. Ingen skadade sig. 

Men Timmys tilltag gick till tingsrätten och i torsdags dömdes han att betala 11 000 kronor i dagsböter och 13 000 i skadestånd till föraren.  

Tingsrätten anser inte han "begått gärningen i nöd". 

– Jag kan inte förstå hur tingsrätten resonerar. De tittar inte på varför det har hänt, utan bara att det har hänt. Om jag slagit på en parkerad bil vid ett garage hade det varit en annan sak, då hade jag förstått, säger Timmy Edström.

"Jäkligt utsatta"

Domen har uppmärksammat ett välkänt problem längs de svenska vägarna. Personal från räddningstjänsten, asfaltsläggare och andra som arbetar vid vägarna vittnar ofta om hur trafikanter inte visar hänsyn – utan kör alldeles för fort.

– På dagarna är det för mycket trafik och det bildas långa köer när vi arbetar, då får vi inte fram materialet vi behöver.

– När vi arbetar på kvällarna kommer det enstaka bilar, men med full gas. Då är vi är jäkligt utsatta när vi arbetar.

Skänker pengar

Timmy Edström hoppas så klart att hovrätten friar honom. Men böterna lär han inte behöva ta från egen ficka.

Kolleger på andra håll i landet har swishat honom cirka 5000 kronor – och pengarna fortsätter att strömma in, något som SVT rapporterat om.

– Och det här är folk som jag aldrig har pratat med. Nu ringer telefonen hela tiden med personer som vill prata. Jag tycker att det är underbart att det här sprids, det har varit så "hysch, hysch", tycker jag. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!