Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tim ordnar gratis julbord – vill bjuda 500 personer

Efter att ha sett en dokumentär om hemlösa kände Tim Rydeström, 32, att han ville göra någonting för att hjälpa människorna utan tak över huvudet. Foto: Privat
Tillsammans med barndomsvännen och restaurangägaren Fredrick Eriksson anordnar Tim ett gratis julbord för hemlösa. Foto: Privat
Maten betalar Tim och Fredrick ur egen ficka. Foto: LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

För att hjälpa Malmös hemlösa anordnar Tim Rydeström, 32, ett gratis julbord på julafton, tillsammans med vännen och restaurangägaren Fredrick Eriksson.

Middagen, som planeras räcka till 500 personer, betalas ur deras egen ficka.

– Om jag kan få en enda människa glad och varm på julafton, då känner jag att det har lyckats, säger Tim.

När Tim Rydeström, 32, såg en dokumentär om hemlöshet väcktes en vilja för att hjälpa till. Han ringde därför sin barndomsvän Fredrick Eriksson, ägare till restaurangen Charlie's Burgers i Malmö. Tillsammans har de nu planerat ett julbord, där hemlösa människor kan få äta gratis den 24 december.

– Jag tycker inte att man ska glömma bort att vissa personer saknar värme och mat under julafton. Under mitt 32-åriga liv har jag varit med om många jular, jag känner inte att jag längre måste fira jul på ett traditionellt sätt. Jag gör hellre någonting vettigt, som andra människor kan må bra av, säger Tim och fortsätter:

– Julen kan nog vara en jobbig tid för många som saknar hem. Det måste vara hemskt när det är kallt och alla andra mår bra framför granen, och de själva blir bortglömda.

 

 

Serverar ett klassiskt julbord

Med egna pengar ska Tim och Fredrick köpa mat som beräknas räcka till ungefär 500 personer.

– Det kommer ta för lång tid att göra hamburgare, som restaurangen egentligen serverar. Vi tänkte i stället göra ett julbord med alla de klassiska rätterna, så som köttbullar, prinskorvar, potatis och ris à la Malta, säger Tim Rydeström.

Tanken är att göra ett klassiskt julbord, med de traditionella rätterna. Från vänster: Fredrick Eriksson och Tim Rydeström. Foto: Privat

Charlie's Burgers har två restauranger i Malmö. Julbordet för hemlösa dukas fram i lokalen på Claesgatan 8.

– Klockan 17.00 på julafton kommer jag vara där och dela ut mat, vi fortsätter servera så länge det finns mat kvar. Vi har även uppmuntrat privatpersoner och företag att komma dit och dela ut mat, kläder och liknande. Det har redan börjat komma förbi personer som lämnar av kläder på restaurangen, det som blir över lämnar vi till Stadsmissionen.

Vill sprida informationen

Tim Rydeström och Fredrick Eriksson hoppas på att så många hemlösa som möjligt får kännedom om julbordet.

– För att nå ut med informationen har vi ringt runt till Stadsmissionen och vi har startat ett Facebook-evenemang. Vi har fått väldigt bra respons på Facebook och folk säger fina ord om initiativet.

Att de hemlösa får en bra jul är det viktigaste för Tim.

– Hur många personer som kan tänkas komma har vi ingen aning om, men om jag kan få en enda människa glad och varm på julafton, då känner jag att det har lyckats.