Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tim, 3, får stanna i Sverige

Foto: Privat
Foto: Privat

Den treårige pojken Tim skulle ensam utvisas till Nigeria, trots att han levt i princip hela sitt liv i ett familjehem i Skåne. Men nu har han fått uppehållstillstånd i Sverige, skriver Dagens Nyheter.

– Jag var i Tomelilla och handlade när Migrationsverket ringde. Jag grät så att det hördes över hela affären. Men det var tårar av glädje, säger Tims familjehemsmamma Sandra till tidningen.

Tim föddes i Sverige och var bara elva dagar gammal när han tvångsomhändertogs av socialtjänsten. Fadern var okänd och mamman, som led av psykisk ohälsa, var oförmögen att ta hand om barnet. Hon utvisades senare till sitt hemland Nigeria.

Migrationsdomstolen ansåg inte att pojken kunde få uppehållstillstånd i Sverige, trots att han sedan fyra månaders ålder rotat sig hos en familj på Österlen i Skåne. Domstolen hänvisade till att Tim har släktingar i Nigeria som skulle kunna ta hand om honom.

Beslutet fick stor uppmärksamhet och 177 000 personer undertecknade en digital protestlista. Nu har Migrationsverket beviljat Tim tillfälligt uppehållstillstånd, med hänvisning till flera nya omständigheter som gör att utvisning inte kan verkställas. Migrationsverket bedömer att hindren för att verkställa utvisning är bestående och om tre år kan pojken beviljas permanent uppehållstillstånd.

Att han har en stark relation till familjehemmet, är född och uppvuxen i Sverige och saknar anknytning till släkten i Nigeria gör sammantaget att Tims bästa väger tyngre än Sveriges behov av att ha en reglerad invandring, har Migrationsverket kommit fram till.

Samtidigt har Ystads tingsrätt fattat beslut om vårdnadsöverflytt, vilket betyder att familjehemsföräldrarna blir pojkens särskilt förordnade vårdnadshavare.