Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tillslag mot tungt kriminella i Malmö

De två männen, 23 år och 26 år, stoppades strax efter midnatt vid Möllevångstorget. I bilen fanns material som åklagare misstänks skulle kunna användas för att genomföra en sprängning. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Två män häktades på söndagen misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN

Tre män som ingår i den krets av kriminella som polisen satt under hård press har frihetsberövats i helgen. Samtliga tre misstänks för att ha planerat sprängdåd i Malmö.

Två av männen har häktats. Den tredje mannen har tidigare varit misstänkt för att på uppdrag utföra sprängningar i Malmö. Han misstänks ha gömt sprängmedel i ett hyreshus.

De två männen som häktats, 23 år och 26 år, är välkända av polisen. 23-åringens brottsregister ser inte anmärkningsvärt ut. Han har tidigare dömts för mindre trafikbrott men brotten har begåtts regelbundet. 26-åringens straffregister däremot avser bland annat rån, misshandel och narkotikabrott.

Bevis fanns i bil

Männen stoppades av polis på sent på fredagskvällen och anhölls under natten mot lördagen.

– I bilen fanns sådant som gör att de misstänks för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, säger Nils Norling, presstalesperson vid Malmöpolisen.

Han uppger att båda männen ingår i den krets av kriminella som polisen visar särskild uppmärksamhet inom ramen för Malmöpolisens Sluta skjut-satsning som görs tillsammans med Malmö stad, socialtjänsten och Kriminalvården.

Den tredje mannen, en 21-årig man, som nu också misstänks för inblandning i sprängningar tillhör samma krets. Han har tidigare varit misstänkt för att mot beställning placera ut sprängladdningar i Malmö. 

Misstänkt för sprängdåd i hyreshus

Han åtalades men friades av hovrätten förra året för att ha åstadkommit en explosion genom att placera en fyrverkeripjäs hoptejpad med tändargasflaska framför entrédörren till ett hyreshus i Malmö.

Nu misstänks han för att ha hanterat en sprängladdning som hittades den 16 april i en trappuppgång i Malmö. Han har identifierats genom tekniska fynd, troligen fingeravtryck eller DNA, som fanns på sprängladdning.

Han anhölls i förra veckan i sin frånvaro av kammaråklagare Elena Severin och togs av poliser strax före midnatt på fredagen i förra veckan. Han häktades i dag av Malmö tingsrätt misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.