Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tillslag mot tungt kriminella i Malmö

De två männen, 23 år och 26 år, stoppades strax efter midnatt vid Möllevångstorget. I bilen fanns material som åklagare misstänks skulle kunna användas för att genomföra en sprängning.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Två män häktades på söndagen misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN

Tre män som ingår i den krets av kriminella som polisen satt under hård press har frihetsberövats i helgen. Samtliga tre misstänks för att ha planerat sprängdåd i Malmö.

Två av männen har häktats. Den tredje mannen har tidigare varit misstänkt för att på uppdrag utföra sprängningar i Malmö. Han misstänks ha gömt sprängmedel i ett hyreshus.

De två männen som häktats, 23 år och 26 år, är välkända av polisen. 23-åringens brottsregister ser inte anmärkningsvärt ut. Han har tidigare dömts för mindre trafikbrott men brotten har begåtts regelbundet. 26-åringens straffregister däremot avser bland annat rån, misshandel och narkotikabrott.

Bevis fanns i bil

Männen stoppades av polis på sent på fredagskvällen och anhölls under natten mot lördagen.

– I bilen fanns sådant som gör att de misstänks för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, säger Nils Norling, presstalesperson vid Malmöpolisen.

Han uppger att båda männen ingår i den krets av kriminella som polisen visar särskild uppmärksamhet inom ramen för Malmöpolisens Sluta skjut-satsning som görs tillsammans med Malmö stad, socialtjänsten och Kriminalvården.

Den tredje mannen, en 21-årig man, som nu också misstänks för inblandning i sprängningar tillhör samma krets. Han har tidigare varit misstänkt för att mot beställning placera ut sprängladdningar i Malmö. 

Misstänkt för sprängdåd i hyreshus

Han åtalades men friades av hovrätten förra året för att ha åstadkommit en explosion genom att placera en fyrverkeripjäs hoptejpad med tändargasflaska framför entrédörren till ett hyreshus i Malmö.

Nu misstänks han för att ha hanterat en sprängladdning som hittades den 16 april i en trappuppgång i Malmö. Han har identifierats genom tekniska fynd, troligen fingeravtryck eller DNA, som fanns på sprängladdning.

Han anhölls i förra veckan i sin frånvaro av kammaråklagare Elena Severin och togs av poliser strax före midnatt på fredagen i förra veckan. Han häktades i dag av Malmö tingsrätt misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.