Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tillslag mot Nordeas huvudkontor i Danmark

I onsdags i förra veckan gjordes ett tillslag mot Nordea i Danmark. Foto: KIMMO BRANDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Enligt uppgifter till tidningen Børsen tog polisen dokument i beslag. Foto: KIMMO BRANDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den danska ekobrottsmyndigheten har slagit till mot Nordeas huvudkontor i Köpenhamn.

Med sig från kontoret hade man både fysiska och digitala dokument. 

Enligt den danska tidningen Børsen ingår husrannsakan i en utredning om penningtvätt.

Danska medier har tidigare rapporterat om hur miljarder kronor runnit igenom ett Nordea-kontor på Vesperport i Köpenhamn. Transaktionerna har tidigare beskrivits om ”suspekta”.

Nu är Nordea i Danmark återigen föremål för utredning. Enligt den danska tidningen Børsen slog Bagmandspolitiet – motsvarighet till den svenska ekobrottsmyndigheten – till mot Nordeas huvudkontor i Köpenhamn i onsdags i förra veckan.

Enligt tidningen beslagtog polisen både fysiska och digitala dokument. Dokumenten ska ingå i en utredning om penningtvätt, uppger Börsen.dk.

– Vi samarbetar fullt ut med SØIK (Særlig Økonomisk og International Kriminalitet) för att säkra att de har tillgång till alla relevanta uppgifter. Utöver det har vi för tillfället inget ytterligare att tillföra, säger Frank Vang-Jensen, chef för Nordea i Danmark i ett pressmeddelande, enligt Ekstrabladet.

700 miljoner euro

I mars i år berättade medieorganisationen OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) och finska tidningen Yle om en läcka innehållande transaktioner på 700 miljoner euro, sju miljarder svenska kronor, som slussats genom Nordeas konton. 

En del av pengarna kom från skatteparadis som Brittiska Jungfruöarna, Panama och Belize. Transaktionerna har kopplats till Rysslands president Vladimir Putins innersta krets, skrev SVT då. Pengarna ska därefter använts för att köpa varor och tjänster från finska och nordiska företag.

Suspekta transaktioner

Danmarks åklagarmyndighet meddelade i november att Nordea utreds för att ha brutit mot lagen om förhindrande av penningtvätt. Enligt danska åklagarmyndigheten har det slussats pengar via över 300 tvivelaktiga konton.

– Det som har framkommit i dag är inget nytt för mig. Vi har gått igenom det här med danska myndigheter och vi har rapporterat om suspekta transaktioner, sa Nordeas vd Casper von Koskull till Ekot några timmar efter OCCRP:s publicering.  

Det har tidigt på måndagskvällen inte kommunicerats ut att den senaste husrannsakan på Nordea hör samman med de tidigare utredningarna. Men enligt den danska tidningen Børsen ingår de beslagtagna dokumenten ekobrottsmyndighetens utredning om penningtvättbrott.