Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tillbaka i Staffanstorp efter Miss Universum

Renate Cerljen från Staffanstorp kom på 13:e plats på Miss Universumtävlingen på Bahamas i helgen. Nu är hon hemma i Staffanstorp och smälter upplevelsen.Foto: Christer Wahlgren/Andres Leighton
I helgen förvånade hon skönhetsvärlden när hon slutade som nummer 13 i Miss Universum. Renate Cerljen, 21, från Staffanstorp fick ett snabbt genombrott vilket betyder att hennes liv nu kommer att förändras radikalt. - Jag slog ur underläge, det känns jättebra, säger Renate som nu landat i Sverige.

FAKTA

Topp 15 i tävlingen


1 Stefania Fernandez, Venezuela
2 Ada de la Cruz, Dominikanska republiken
3 Marigona Dragusha, Kosovo
4 Rachael Finch, Australien
5 Mayra Matos, Puerto Rico
6 Chlo Mortaud, Frankrike
7 Tatum Keshwar, Sydafrika
8 Iveta Lutovsky, Tjeckien
9 Whitney Toyloy, Schweiz
10 Kristen Dalton, USA
11 Hasna Xhukici, Albanien
12 Zeynep Sever, Belgien
13 Renate Cerljen, Sverige
14 Sarah Cosic, Kroatien
15 Ingibjörg Egilsdottir, Island

Efter 24 timmars sömn efter resan från Bahamas träffas vi på ett kafé i Malmö.
Renate ser utvilad ut och visar upp all den energi som gjorde henne till favorit i årets Miss Universum-final på Paradise Island.
- Jag var inte tippad att komma så högt men visste att jag var omtyckt bland arrangörerna.
Sverige slog ur underläge. Liten budget och inte lika tjusig garderob som flera av sina konkurrenter där man under flera år satsat på att producera skönheter med siktet inställt på Miss Universum och Miss World.
- När jag kom till Bahamas visste jag inte hur man skulle se ut, jag kom i skinnjacka och jeans när de andra var uppklädda och hade mängder av klädbyten.
- Min första tanke var, "så många snygga tjejer, hur ska det gå?".

Satsade på naturlighet

I intervjun på scenen under finalkvällen sa Renate att hon inte var där för att visa olika outfits med matchande skor utan för att visa upp sig själv. Det gick hem.
Renate lanserade något som börjat bli bristvara i den här tävlingen. Naturlighet, spontanitet och naturlig skönhet.
- Visst var det många som fixat brösten och näsan, men jag tänkte inte så mycket på det.
Efter tävlingen har juryn fått kritik för att Miss Universum skulle vara uppgjord och att ingen av de asiatiska deltagarna hamnade i toppen trots att flera av dem röstats fram som favoriter.
- Ja det gick en del rykten efter tävlingen, men jag kan inte uttala mig. Det är något som dyker upp efter varje tävling.
I dagens Miss Universum möts två traditioner. De som legat i hårdträning sedan lägre tonåren och de som aldrig funderat på en karriär inom skönhet utan satsat på utbildning.
Plastik mot äkta vara.
- Jag tror det är svårare att komma från Europa i dag och vinna, men samtidigt var 11 av de slutgiltiga 15 finalisterna från Europa.

Kompis med Trump

Under veckorna på Bahamas hann Renate bli bundis med tävlingsgeneralen, miljardären Donald Trump, 63, samtidigt som hon fick kontakter över hela världen.
- Jag träffade Donald Trump flera gånger. Det förvånade mig att han var så vänlig, ödmjuk, och så lång.
Renate har nu fått fans över hela världen och mejlboxen hemma i Staffanstorp är överfull. Ändå åker hon på måndag till Stockholm där hon studerar till hälsopedagog vid Gymnastik- och idrottshögskolan.
- Jag får se vad som utvecklas ur det här, jag har fått en del riktigt bra kontakter inom reklam, mode och tv. Man vill ju gärna utnyttja situationen som uppstått och det är okej för mig att ta ett år ledigt från skolan.