Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tillbaka – efter fyra år jorden runt i segelbåt

Familjen Hammarberg bor kvar på Mary af Rövarhamn som skvalpar nere i Västra Hamnen, Malmö.
Foto: Tomas Leprince
Den friska luften på Newfoundland smittade av sig. Mamma Linda njuter tillsammans med Lovis, som idag är åtta år, och Otto, som är sju år.
Här läser Linda för barnen Otto och Lovis någonstans på Karibiska havet. Mycket tid gick till att läsa på havet.
Linda och Ludvig Hammarberg hade en dröm om att segla jorden runt. De valde att uppfylla drömmen tillsammans med sina barn, Lovis och Otto. I fyra år seglade de runt jorden tillsammans. På bilden ser pappa Ludvig till att barnens kepp sjösätts säkert i Atlanten. Idag är familjen tillbaka hemma i Malmö – men bor kvar på sin segelbåt.

De seglade jorden runt i sin segelbåt – i fyra år.

De upptäckte nya civilisationer, utforskade naturen och träffade människor från vitt skilda bakgrunder. Nu är familjen Hammarberg åter hemmastadd i Västra Hamnen i Malmö – men de bor kvar i segelbåten.

Mycket är sig likt på hemmaplan, men en del har också förändrats under de fyra år som familjen var borta.

– När vi åkte drack alla bag in box, nu dricks det bara öl från mikrobryggerier, säger Ludvig Hammarberg.

Under de fyra åren hann mycket hända. Barnen växte och blev större, nya civilisationer skådades och en tv-serie i SVT gjordes om resa runt jorden. Nu ligger deras båt och guppar i Västra Hamnen i Malmö.

Där bor de hela familjen, Linda, Ludvig, Otto och Lovis Hammarberg.

– Vi brukar säga att det är som en trea på 15 kvadrat, säger Ludvig.

Ombord på den vita segelbåten Mary af Rövarhamn är tillvaron minst sagt kompakt. Nere i en dovt upplyst ruff sitter familjen samlade. Lovis, 8 år, vid änden av bordet djupt koncentrerad med att bygga en plus-plus gubbe med de färgglada delarna. Samtidigt går Otto, 7 år, entusiastiskt lös på den snurra som han byggt av samma färgglada delar. Inga surfplattor eller för den delen smartphones syns till såvitt ögat når. Barnen talar som en standardsvenska med inslag av skånska. Linda med Blekinge-dialekt och Ludvig med utpräglad stockholmska.

Drömmen som tog åtta år att gå i uppfyllelse

Ända sedan Linda och Ludvig träffades hade de längtat, laddat och drömt om att tillsammans kasta ankar och ge sig ut på de sju haven.

– Ja, hur länge har vi varit tillsammans? Det blir väl 19 år nu? säger Ludvig.

– Ludvig jobbade som inkastare, och jag var där som turist med mina tyska vänner. Jag bodde i Tyskland då, men åkte tillbaka, sa upp lägenhet och jobb och var tillbaka på Kanarieöarna några veckor senare. Året var 1996, säger Linda.

Det tog åtta år från det att de köpte båten till att de faktiskt lossade förtöjningarna och gav sig ut i världen. Då hade de dessutom hunnit få två barn, nämligen Lovis och Otto.

– Alla våra vänner började få barn. Vi var tvungna att välja och då bestämde vi oss för att göra båda. Först skaffa barn och sen ut och segla, barnen skulle med. När vi väl fick ett barn, bestämde vi oss för två, säger Linda.

Och så blev det, som barnfamilj gav de sig av och sedan dess har det varit de fyra, i vått och torrt.

– Det har aldrig bara varit jag och Ludvig, det har liksom alltid varit vi som en familj, säger Linda.

Resan och människorna

Under den fyra år långa resan gjorde de långt mer än att bara segla. De gjorde längre uppehåll vid varje anhalt och spenderade tid på plats likväl som ute till havs.

– Vi seglade 400 dygn på fyra år. När vi gjorde uppehåll stannade vi aldrig längre än en månad på varje ställe. Barnen blev väldigt glada när de träffade en annan barnbåt. Då är det den som kör först in till land som kör runt med jollen och plockar upp alla barnen, säger Ludvig.

Lärdomarna ingen kontrovers

Lärdomarna under resans gång var ett eget äventyr, om än på ett mindre konventionellt sätt. Barnen lärde sig prata engelska, cykla, läsa och socialisera.

– Lovis till exempel var ganska blyg innan resan. Det blev som en överlevnadsinstinkt för henne att söka sig till andra barn. Hon lärde sig att ta alla tillfällen i akt, säger Linda.

– Barnen såg hur andra barnfamiljer levde i hyddor och hur skolor kunde använda sig av snäckor eller stenar på matematiklektionen. Ett mindre privilegierat samhälle är på ett sätt mer normalt för dem än vad Sverige är, säger Ludvig.

– Det fina är ju att de sett barn från olika delar av världen, barn som talar andra språk och som lever under helt olika ekonomiska förutsättningar, säger Linda.

Skilda levnadsförhållanden i tidig ålder

Även om det kan tyckas kontroversiellt att vistas fyra år på resande fot med sina barn, menar både Ludvig och Linda att barnen lärt sig mycket.

De svenska traditionerna har firats på distans och barnen har precis som andra barn tittat på svenska filmer och läst svenska böcker. Att de kan mer om exotisk natur än om svenska träd är ingen vidare förlust. I stället fick de i tidig ålder vittna om vitt skilda levnadsförhållanden och kulturer, oftast med engelskan som resurs.

– Vi pratade engelska. Och kunde de andra barnen inte engelska, ja då bara lekte vi ändå, säger Lovis.

– På ett vis är de ganska fördomsfria. Det märks på hur de umgås nu. De flesta av deras kompisar i skolan har på ett eller annat sätt ursprung från andra länder och kulturer, säger Linda och Ludvig unisont.

Livet efter resan

Än så länge bor familjen Hammarberg kvar på sin segelbåt. Linda och Ludvig inser att båten i stunder är lite väl trång samtidigt som Otto och Lovis förblir uppenbart fästa vid den. Lika fästa är de vid minnet av äventyret, även om de trivs bra i Malmö.

– Det känns bra men samtidigt dåligt, säger Otto.

– Det är jobbigt att gå upp på morgonen, säger Lovis.

Ambivalensen vad gäller den befintliga tillvaron gör sig inte helt dold hos föräldrarna heller.

– Vi saknar det varje dag hela tiden, just att få spendera så mycket tid med barnen, säger Linda.

– När barnen är små vill de vara med sina föräldrar hela tiden, men när de blir äldre kommer kompisarna bli viktigare än oss, säger Ludvig

– Nej, familjen är alltid viktigast! säger Otto.

Drömmen om havet lever vidare

En sammansvetsad familj som klarade sig torrskodda runt jorden vill nu stadga sig någonstans i Sverige. Malmö har alltid varit hemma, men nu gäller det att hitta ett hus nära naturen, helst större än 15 kvadrat.

– Vi lär väl skaffa oss ett hus, på landet eller i skärgården, nära naturen, säger Linda.

Även om det efter snart tretton år ombord blir en flytt upp till land från Mary af Rövarhamn, ligger båten och seglingen fortsatt varmt om hjärtat.

– Jag ska segla igen! Med hela familjen, säger Otto.

– Kommer du segla med din egen familj och dina egna barn när du blir vuxen? frågar Ludvig Otto.

– Ehm.. Ja. Med båda familjer, som en stor familj, säger Otto.

HÄR ÄR DERAS RESRUTT

Resan tog sammanlagt fyra år.

Från Malmös hamn kastade de loss och åkte västerut ner längs Europas västra kust, över Atlanten till Karibiska öarna och därifrån över Stilla havet, förbi Nya Zeeland och Australien upp till Sydostasien, över Indiska Oceanen ner till Madagaskar och förbi Sydafrikas kust över till Sydamerika och längs med kusten upp till Karibien och USA. Från USA seglade de till Grönland, förbi Island och sedan hem till Sverige, Malmö.

FAMILJEN HAMMARBERG

Linda Hammarberg, 41, frilansar som webbspecialist, skribent och föredragshållare.

Ludvig Hammarberg, 40, teknikkonsult och beräkningsingenjör på ÅF.

Lovis Hammarberg, 8, går i andra klass.

Otto Hammarberg, 7, går i första klass.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!