Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tilda, 5, nära mista livet av studsmatta

KUNDE DÖTT VID LEK PÅ STUDSMATTAN. Mamma Jessica Janholm chockades när dottern Tilda, 5, föll av den gamla studsmattan och skadade sig svårt mot stålrörskanten. I dag har de köpt en ny studsmatta med skyddsnät. Den gamla skar min man itu, säger Jessica. Foto: Privat
Den gamla studsmattan saknade skyddsnät och blev plötsligt livsfarlig när Tilda föll mot stålrörskanten och sedan av mattan. Foto: Privat
Mamma Jessica Janholm med dottern Tilda, 5. Foto: Privat

Studsmattan stod i trädgården som familjens populäraste lekredskap.

Men den höll på att kosta femåriga Tilda livet.

– Vi skar sönder mattan ren ilska när vi förstod hur illa det gått, säger mamma Jessica Janholm.

Sexbarnsfamiljen i Torpsbruk norr om Växjö hade haft studsmattan på gräsmattan framför huset i flera år. Barnen hade gjort den till sin allra populäraste leksak.

Men ingen tänkte på att studsmattan saknade det nödvändiga skyddsnätet runtom.

Inte förrän femåriga Tilda var nära att mista livet.

– Jag hörde hur hon skrek något vansinnigt efter att hon fallit av studsmattan, säger mamma Jessica Janholm.

Bortbjudna

Hon minns exakt den aktuella dagen. Familjen var bortbjuden till släktingar och barnen finklädda. Föräldrarna skulle bara sätta på sig skorna innan alla skulle ge sig i väg.

Då fick Tilda och hennes 13-årige storebror plötsligt för sig att köra ett par extrahopp på studsmattan. När brodern hoppade studsade Tilda så våldsamt att hon föll mot den hårda stålkanten och sedan av mattan.

– Vi ledde in henne i huset, men hon kunde knappt gå av smärtorna, säger Jessica. Och där inne låg hon bara i soffan och skrek hela tiden. Vi gav henne Alvedon, men inget hjälpte.

Föräldrarna förstod att något allvarligt hänt och ringde genast sjukvårdsupplysningen. När ingen svarade vände man sig till akutmottagningen på Växjö lasarett direkt.

Mjälten mosad

Efter diverse strul stod ambulansen med blinkande lampor på gårdsplanen tio minuter senare för att hämta femåringen.

– Jag grät och var förtvivlad, säger Jessica.

På lasarettet förstod föräldrarna att skadorna var allvarliga.

– Mjälten var mosad, helt tillplattad. Men hinnan runt mjälten var hel och det räddade Tildas liv. Hade vi inte åkt in och hinnan runt mjälten spruckit hade blodet runnit rakt ut i magen. Då hade hon varit död efter några timmar, fick jag veta.

Tilda genomgick röntgen och placerades på intensiven för övervakning. Någon operation behövdes aldrig.

– Min man sa direkt att han skulle åka hem och skära sönder hela studsmattan om Tilda fått inre skador. Det gjorde han också, säger Jessica.

Mirakeltur

I dag är Tilda hemma från sjukhuset igen, fullt frisk och utan bestående men.

– Hon hade mirakeltur, det förstår vi nu, säger Jessica.

Familjen sa först att man inte skulle skaffa en ny studsmatta. Men det löftet blev inte så gammalt. I dag står en ny studsmatta i trädgården - med skyddsnät runtom.

– Barnen tjatade och vi inbillar oss att det inte kan hända igen, säger Jessica.

Dan Johannesson, verksamhetschef på ortopedkliniken vid länssjukhuset i Kalmar, säger till Kvällsposten att det inklusive mörkertal skadas cirka åttatusen personer årligen på studsmattor.

Använd skyddsnät

– Enbart i Kalmar län får vi in ett fall om dagen. Det är inga dödsfall, men frakturer på handleder, underarmar och skador i ansiktet, säger han.

Dan Johannesson vill inte förbjuda studsmattorna, men han manar till försiktighet och uppsyn från föräldrarnas håll.

– I grunden är det en väldigt bra träning som stärker både kondition och balans. Men man måste absolut ha skyddsnät och enbart hoppa en åt gången, annars kan det gå illa, säger han.

 

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​