Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tiggeriligans offer levde i misär

Polisens presstalesman Robert Loeffel. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÃ?LLSPOSTEN
I tisdags berättade Lisa Green, koordinator mor människohandel i Polisregion Syd och Mattias Sigfridsson, chef för polisregions Syds sektion mot internationell grov organiserad brottslighet, att polisen sprängt tigeriligan i Växjö. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Foto: PER WISSING / GT/EXPRESSEN

Nätverket misstänks för att ha tvingat bulgarer till att tigga i Sverige. 

25 av ligans offer tvingades bo i två hus där de fick sova på betonggolvet. Mat tog de misstänkta människohandlarna från butikernas sopcontainrar.

– Det var misär i husen, säger polisens presstalesman Robert Loeffel.

Bland de nu omhändertagna offren finns minst ett barn.

Polisen hade spanat på det Växjöbaserade nätverket i flera månader och tidigt i tisdags morse slog man till. Ärendet beskrivs som ett av de största någonsin av sin art i Sverige.

Tillslaget skedde på flera platser. Ett tiotal personer greps, men polisen hittade även ligans offer. I en lägenhet i Växjö fanns några personer, men merparten – 25 personer – hölls i två hus i Virserum och i Hultsfred.

– Det är hus som vi utgår från att det här nätverket har disponerat, att man haft kontrakt med fastighetsägarna, säger Robert Loeffel. 

Under 18 år

Hur länge de nu omhändertagna offren befunnit sig i Sverige är oklart. Bland de 29 personer som omhändertagits finns personer under 18 år.

– Det är ett eller kanske två fall där det är barn eller ungdomar mellan 15 och 18 år.

Poliserna som gick in i husen möttes av vad som beskrivs som total misär. Här hölls tioltals personer som sov på madrasser, i soffor eller på golvet.

– Det är tunna madrasser eller filtar direkt på betonggolvet, säger Robert Loeffel.

Fick äta gammal mat

Polisen hör nu de omhändertagna personerna för att kunna klarlägga hur deras vardag sett ut och om de utsatts för ytterligare brott. Dock har man redan i samband med den omfattande spaningen på ligan som föregick tillslaget kunnat dokumentera hur ligans huvudgärningsmän försåg sina offer med mat.

– Spanarna har sett när man plockar mat från containrar bakom butiker, containrar där man slänger uttjänt, rutten mat. Det som inte går att hantera i butiken slänger man och där har vi sett att huvudgärningsmännen hämtar upp mat som sedan de här utsatta människorna får att äta, säger Robert Loeffel.


LÄS MER: Så kunde polisen avslöja tiggeriligan
 

Enligt honom bedömer polisen att tiggeriligans offer varit extremt utsatta och i det närmaste totalt utelämnade till ligan.

– De har varit oerhört utsatta i sin situation som brottsoffer. De är i ett annat land, de vet knappt var de är, de kan inte språket. De är helt utlämnade till det här kriminella nätverket.

Avslöjades efter misshandel

Roberts Loeffel nämner det som drabbade en 57-årig man i Växjö i våras. Mannen hade lurats till Sverige och här tvingas att tigga. När mannen försökte fly togs han till fånga och misshandlades grovt med olika tillhyggen. I förhör han mannen berättat om synnerligen brutal behandling från de som tvingade honom till tiggeri. 

Nyligen meddelades dom i ärendet när två män dömdes till långa fängelsestraff för människorov och grov misshandel.

Händelsen var upprinnelsen till att polisen började nysta i människohandel med syfte att tvinga folk att tigga, en arbetet som i veckan resulterade i att det nu aktuella Växjönätverket avslöjades.

Har det framkommit att även de som fallit offer för det här nätverket misshandlats fysiskt?

– I nuläget finns inga andra brottsrubriceringar än människohandel och grovt näringspenningtvätt. 

"Extremt ovanligt"

Enligt Liv Palm, enhetschef på Crossroads, Stadsmissionens verksamhet som riktar sig till EU-migranter i Malmö, är det som drabbat Växjönätverket ovanligt.

– Det är extremt ovanligt bland dem som vi möter. 

– Det är klart att det förekommer. Men vi kommer inte i kontakt med det, vi har haft något ärende där det varit en som blivit tvingad att tigga av en släkting. Men det är en av hundratals som vi har kontakt med.

Majoriteten av de som söker upp Stadsmissionens verksamhet är EU-migranter som försörjer sig på tiggeri.

– Det är vanliga människor som kommer hit med förhoppning om att försörja sina barn eller kunna skicka hem lite pengar.

Däremot händer det att människor blir lurade på olika sätt.

– Det vi har kommit i kontakt med är människor som blir blåsta när de väl hittar ett jobb här. Som blir utnyttjade inom jordbruks eller liknande. Att de arbetar men inte får betalt, säger Liv Palm. 

Begärda häktade

Sammanlagt nio bulgariska medborgare är anhållna misstänkta för inblandning i nätverket. Brottsrubriceringarna mot sju av dessa är människohandel, och mot de övriga två medhjälp till detsamma. De sex som sitter anhållna är begärda häktade, och de förhandlingarna planeras till fredagen i Växjö tingsrätt. Se tre som har anhållits i Bulgarien är begärda utlämnade till Sverige.

Begärs häktade under fredagen:

Anhållna i Sverige – häktningsförhandlingar fredag:

Man, 24 år

Man, 28 år

Man, 21 år

Man, 19 år

Man, 38 år

Kvinna, 39 år

 

Anhållna i Bulgarien – har begärts utlämnade:

Man, 60 år

Man, 44 år

Man, 41 år

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!