Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tiggeriförbud kan prövas i högsta instans – igen

Människorättsjuristen Aida Samani.Foto: Pressbild/Civil rights defenders
Kampen om tiggeriförbud kan återigen bli ett fall för Högsta FörvaltningsdomstolenFoto: Björn Lindgren / TT NYHETSBYRÅN
Människorättsorganisationer hävdar att tiggeriförbudet strider mot mänskliga rättigheter.Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Kampen för att upphäva Vellinges tiggeriförbud kan vara på väg att prövas i högsta instans – igen.

Inom kort kan frågan om förbudet strider mot mänskliga rättigheter bli ett fall för Högsta Förvaltningsdomstolen. 

– Tiggeriförbudet är i strid med yttrandefriheten och diskrimineringsförbudet, enligt både grundlagen och Europakonventionen. Men frågan om vilka fri- och rättigheter det inskränker har inte prövats i svensk domstol, säger juristen Aida Samani på Civil Rights Defenders till Sydsvenskan.

Högsta förvaltningsdomstolen gav i december 2018 Vellinge grönt ljus till att införa ett förbud mot passiv pengainsamling på specifika platser genom lokala ordningsstadgar. 

Även Katrineholm, Bromölla, Staffanstorp och Sölvesborg har infört liknande förbud. Förvaltningsrätten i Stockholm har i veckan gett grönt ljus för tiggeriförbud i Lidingö, Täby och Danderyd.

Men människorättsorganisationerna Civil Rights Defenders och Centrum för Sociala Rättigheter har överklagat Vellinge-beslutet. Hittills har organisationerna fått avslag i både förvaltnings- och kammarrätten. Därför återstår nu bara en utväg – att söka prövningstillstånd och återigen bolla frågan till Högsta Förvaltningsdomstolen.

– Skulle rätten anse att tiggeriförbudet är i strid med yttrandefriheten skulle de förbud som senare har införts i andra kommuner vara i strid med svensk lag, säger juristen Aida Samani på Civil Rights Defenders till tidningen – och hänvisar till rättsprocesser i USA och Österrike där domstolar kommit fram till att det strider mot yttrandefriheten att förbjuda människor att kommunicera sin nöd på allmän plats.

Beslut fattas inom den närmaste månaden

Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, anser dock att frågan redan har prövats.

– Tidigare instanser har inte gett dem rätt, utan varit tydliga med att den här typen av förbud inte skulle strida mot mänskliga rättigheter, säger hon till tidningen.

Domstolen kommer sannolikt att fatta ett beslut om prövningstillstånd ska meddelas eller inte inom den närmsta månaden, säger justitiesekreterare Fredrik Vogel till tidningen.