Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tiggeriförbudet stoppas: "Lite fega"

Kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M)
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Vellinge kommun får inte införa ett lokalt tiggeriförbud.

Länsstyrelsen stoppar beslutet.

– Jag tycker att de är lite fega i den här frågan och lutar sig till en motivering som jag tycker är tveksam, säger kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M).

Förslaget om ett lokalt tiggeriförbud i Vellinge röstades igenom i kommunfullmäktige i Vellinge kommun i slutet av september. Planen var att förbudet skulle träda i kraft vid årsskiftet.

Förslaget gick efter omröstningen vidare till länsstyrelsen för en utredning om det finns lagligt stöd för ett förbud. 

Tiggeriförbudet i Vellinge stoppas

Nu upphäver länsstyrelsen beslutet.

– Länsstyrelsens uppdrag var att ta ställning till om förbudet var förenligt med ordningslagen och det anser vi inte att det är, säger Ola Melin, länsöverdirektör Ola Melin på Länsstyrelsen Skåne. 

Moderaterna: "Är lite fega"

Carina Wutzler anser att beslutet är märkligt.

– Jag är besviken för deras besked, och lite förvånad över motiveringen. Man har krävt ett underlag att ett visst antal har framfört att det stör ordningen i kommunen. Vad jag vet är det inte så de brukar jobba hos länsstyrelsen, säger hon.

Enligt länsstyrelsen har inte Vellinge kommun lyckats visa hur mycket tiggeriet stör den allmänna ordningen. 

Carina Wutzler ställer sig frågande till den motiveringen.

– Det är det jag inte vet. Det får jag höra med länsstyrelsen, hur många klagomål som måste diarieföras hos kommunen. Vi är ute och träffar många människor och får input från olika håll. 

– Det är så jag uppfattar det. Det har inte hanterats på samma sätt som vid andra lokala föreskrifter. Jag tycker att de är lite fega i den här frågan och lutar sig till en motivering som jag tycker är tveksam.

Hur går ni vidare med det här? 

– Vi får diskutera det. Spontant utifrån motiveringen känner jag att det här behöver prövas vidare. Men det är inget beslut. 


LÄS MER: Synen på tiggeri splittrar kommunen 


Fråga för kommunen

I beslutet från länsstyrelsen redovisas ett antal klagomål från kommuninvånare. Där bedömer man snarare att det handlar om obehag än om ordningsstörning.

Ola Melin från länsstyrelsen vill inte peka vad Vellinge kommun skulle ha gjort för att beslutet skulle gå igenom.

– Jag recenserar inte antal klagomål som finns mot tiggeriet. Vår bedömning är på hur passivt insamlande stör det allmänna ordningen. 

– Det är en process i förhållande till ett beslut. Vellinge kommun har inkommit med handlingar som vi juridisk prövar om de är förenliga med ordningslagen. Vad de kunde och borde ha gjort är en fråga för kommunen.

Beslutet kan överklagas till förvaltningsrätten.  

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!