Kvinnan blir sekunderna senare utsatt för ett moln av avgaser. Foto: FacebookKvinnan blir sekunderna senare utsatt för ett moln av avgaser. Foto: Facebook
Kvinnan blir sekunderna senare utsatt för ett moln av avgaser. Foto: Facebook
Michael Anefur menar att det finns en hel del myter om tiggare. Foto: Ronny JohannessonMichael Anefur menar att det finns en hel del myter om tiggare. Foto: Ronny Johannesson
Michael Anefur menar att det finns en hel del myter om tiggare. Foto: Ronny Johannesson

Tiggare sprutades ner med avgaser vid butik

Publicerad

En tiggande kvinna dränktes i avgaser utanför livsmedelsbutiken i Örkelljunga.

Förnedringen av kvinnan filmades och sprids nu på Facebook.

– Jag blir provocerad av tiggare, säger 21-åringen som lagt upp filmen.

På filmen syns kvinnan sitta på en grön kudde utanför Coop i Örkelljunga. Hon är vänd mot entrén till butiken och helt ovetande om vad som sker bakom hennes rygg.

Där står en bil med avgasröret riktat mot kvinnan. När föraren börjar gasa väller ett tjockt och kolsvart avgasmoln ut över henne.

Kastar sig undan

Hon flyger upp och kastar sig i väg för att komma undan avgasmolnet.

Hela händelsen filmades och det sex sekunder långa klippet lades ut på Facebook i fredags. Sedan dess har klippet delats flitigt, över 1 000 gånger.

Men inspelningen har också väckt hård kritik. På Facebooksidan "Örkelljunga mot främlingsfientlighet och rasism" uttrycker flera personer sin avsky mot det som utspelas på filmen.

"Skrämmande beteende"

"Fy fan vilket beteende, vidrigt och skrämmande", skriver en.

"Jag har varit kluven och haft svårt att bestämma mig hur jag ska förhålla mig till tiggare. Men efter detta kränkande beteende mot en försvarslös kvinna har jag bestämt mig!

XX (namnet på mannen som lagt ut filmen, reds anm), din smaklösa film fick motsatt effekt!", skriver en annan.

Den 21-årige mannen som lade ut filmen på sin privata Facebooksida säger att det inte är han som har spelat in den och han vill inte säga vem det är.

Varför lade du upp den på nätet?

– Jag vet inte, jag ville väl.

Publiceringen har väckt stor kritik även hos dina vänner - hur känner du inför det?

– Nä jag vet inte. Vad ska jag känna? Jag bryr mig inte så mycket. Folk får tycka vad de vill, säger han.

Ska polisanmälas - möjligt ofredande

Enligt Helsingborgs Dagblad, som först rapporterade om avgasfilmen, ska föreningen Integration för alla (Ifall) i Örkelljunga polisanmäla filmen.

– Föreningens målsättning är att motverka just sådant här. Filmen bevisar att det behövs mycket insatser i Örkelljunga, säger ordförande Necmettin Meletli till HD.

Enligt Stephan Söderholm, presstalesman vid Skånepolisen, kan avgasattacken vara ett ofredande.

– Ja, man stör ju hennes liv på ett sätt som är avsiktligt. Som det beskrivs råkade föraren inte bara spilla ut lite avgaser, säger han.

"Blir provocerad"

21-åringen är inte orolig för en polisanmälan.

– Det finns inga bevis för någonting. Inte ens att det är en bil. Man ser ju inte vem som sitter bakom ratten. Så de kan gärna försöka komma någonstans med det här, men det vore lika bra om de lägger ner det direkt, säger han.

"Jag har aldrig pratat med en tiggare"

Mannen förklarar vidare att han blir provocerad av tiggare och säger att det är irriterande att se människor som tigger "fast de inte behöver"

– Sitter man och pratar i en ny Iphone 5 och småtigger innan man blir upphämtad i en jävla merca så är det inte så synd om dem.

– De borde sälja telefonerna i stället för att sitta och tigga , säger han.

Hur vet du att det är så här? Har du pratat med kvinnan?

– Nej, jag har aldrig pratat med en tiggare, säger mannen.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag