Tiggare sprutades ner med avgaser vid butik

Kvinnan blir sekunderna senare utsatt för ett moln av avgaser.
Foto: Facebook
Michael Anefur menar att det finns en hel del myter om tiggare.
Foto: Ronny Johannesson

En tiggande kvinna dränktes i avgaser utanför livsmedelsbutiken i Örkelljunga.

Förnedringen av kvinnan filmades och sprids nu på Facebook.

– Jag blir provocerad av tiggare, säger 21-åringen som lagt upp filmen.

På filmen syns kvinnan sitta på en grön kudde utanför Coop i Örkelljunga. Hon är vänd mot entrén till butiken och helt ovetande om vad som sker bakom hennes rygg.

Där står en bil med avgasröret riktat mot kvinnan. När föraren börjar gasa väller ett tjockt och kolsvart avgasmoln ut över henne.

Kastar sig undan

Hon flyger upp och kastar sig i väg för att komma undan avgasmolnet.

Hela händelsen filmades och det sex sekunder långa klippet lades ut på Facebook i fredags. Sedan dess har klippet delats flitigt, över 1 000 gånger.

Men inspelningen har också väckt hård kritik. På Facebooksidan "Örkelljunga mot främlingsfientlighet och rasism" uttrycker flera personer sin avsky mot det som utspelas på filmen.

"Skrämmande beteende"

"Fy fan vilket beteende, vidrigt och skrämmande", skriver en.

"Jag har varit kluven och haft svårt att bestämma mig hur jag ska förhålla mig till tiggare. Men efter detta kränkande beteende mot en försvarslös kvinna har jag bestämt mig!

XX (namnet på mannen som lagt ut filmen, reds anm), din smaklösa film fick motsatt effekt!", skriver en annan.

Den 21-årige mannen som lade ut filmen på sin privata Facebooksida säger att det inte är han som har spelat in den och han vill inte säga vem det är.

Varför lade du upp den på nätet?

– Jag vet inte, jag ville väl.

Publiceringen har väckt stor kritik även hos dina vänner - hur känner du inför det?

– Nä jag vet inte. Vad ska jag känna? Jag bryr mig inte så mycket. Folk får tycka vad de vill, säger han.

Ska polisanmälas - möjligt ofredande

Enligt  Helsingborgs Dagblad, som först rapporterade om avgasfilmen, ska föreningen Integration för alla (Ifall) i Örkelljunga polisanmäla filmen.

– Föreningens målsättning är att motverka just sådant här. Filmen bevisar att det behövs mycket insatser i Örkelljunga, säger ordförande Necmettin Meletli till HD.

Enligt Stephan Söderholm, presstalesman vid Skånepolisen, kan avgasattacken vara ett ofredande.

– Ja, man stör ju hennes liv på ett sätt som är avsiktligt. Som det beskrivs råkade föraren inte bara spilla ut lite avgaser, säger han.

"Blir provocerad"

21-åringen är inte orolig för en polisanmälan.

– Det finns inga bevis för någonting. Inte ens att det är en bil. Man ser ju inte vem som sitter bakom ratten. Så de kan gärna försöka komma någonstans med det här, men det vore lika bra om de lägger ner det direkt, säger han.

"Jag har aldrig pratat med en tiggare"

Mannen förklarar vidare att han blir provocerad av tiggare och säger att det är irriterande att se människor som tigger "fast de inte behöver"

– Sitter man och pratar i en ny Iphone 5 och småtigger innan man blir upphämtad i en jävla merca så är det inte så synd om dem.

– De borde sälja telefonerna i stället för att sitta och tigga , säger han.

Hur vet du att det är så här? Har du pratat med kvinnan? 

– Nej, jag har aldrig pratat med en tiggare, säger mannen.

Myter om tiggare

■■■ Så kallade EU-migranter som rör sig mellan olika länder för att tigga har blivit en allt vanligare syn på många håll.

■■■ Kring dem cirkulerar många rykten och myter - här är några av de vanligaste, enligt regeringens nationella hemlöshetssamordnare, Michael Anefur.


Myt: Tiggarna styrs av kriminella ligor

Det här är den myt jag möter oftast. Jag har pratat med i stort sett alla aktörer som har kontakt med tiggare, alla frivilligorganisationer, rikspolisen, socialförvaltningen i de största kommunerna och slutsatsen är: det finns inga belägg för att det stämmer.

– Visst, de här människorna kanske åker tillsammans, äter tillsammans och gemensamt fördelar sina platser. Det är organiserat och fullt rationellt men inte brottsligt.


Myt: De blir upphämtade i fina bilar som BMW, Mercedes och Audi och bor i lyxhus i sina hemländer.

– Tyskland är en stor producent av dyra fina bilar. Det betyder att det finns många sådana bilar på begagnatmarknaden. Det händer att tiggare kör i en Mercedes, men då rör det sig om en bil som kanske är 25 år gammal, den kostar inte mycket.


Myt: Jag har sett tiggare som sitter och pratar i en splitterny och dyr mobiltelefon.

– Ofta är det en Iphone 5 eller den senaste modellen av en dyr telefon som folk har sett. Men samma sak där, det har inte gått att verifiera. Däremot har i princip alla tiggare en mobil i dag så att de kan kommunicera med varandra och de hemma.

– I Sverige är en mobiltelefon något du nästan kan byta ut varje halvår, det finns många organisationer som samlar in begagnade fina telefoner som de sedan delar ut.

– Som jag ser det letar man efter tecken och försöker skapa en bild som i alla fall jag inte kan se är sann, säger Michael Anefur.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!