Den svårt medtagne mannen hittades i diket invid vägen mellan Furuby och Dädesjö i Växjö kommun. Foto: POLISENDen svårt medtagne mannen hittades i diket invid vägen mellan Furuby och Dädesjö i Växjö kommun. Foto: POLISEN
Den svårt medtagne mannen hittades i diket invid vägen mellan Furuby och Dädesjö i Växjö kommun. Foto: POLISEN
Mannen hade lämnats fastbunden vid ett träd långt ut i skogen. Det var nollgradigt och han hade inga ytterkläder. Foto: POLISENMannen hade lämnats fastbunden vid ett träd långt ut i skogen. Det var nollgradigt och han hade inga ytterkläder. Foto: POLISEN
Mannen hade lämnats fastbunden vid ett träd långt ut i skogen. Det var nollgradigt och han hade inga ytterkläder. Foto: POLISEN
Med hjälp av bilder från fartkameror kunde polisen fastställa att en av de dömda disponerade bilen som kört ut 57-åringen till skogen. Foto: POLISENMed hjälp av bilder från fartkameror kunde polisen fastställa att en av de dömda disponerade bilen som kört ut 57-åringen till skogen. Foto: POLISEN
Med hjälp av bilder från fartkameror kunde polisen fastställa att en av de dömda disponerade bilen som kört ut 57-åringen till skogen. Foto: POLISEN

Tiggare slagen och bunden till ett träd

Publicerad

Två bulgariska män på 35 och 38 år som misshandlade en landsman när han vägrade tigga döms till sex respektive fem och ett halvt års fängelse. Båda utvisas dessutom på 15 år.

Männen band fast sitt offer vid ett träd i en småländsk skog och lämnade honom åt sitt öde.

Den 5 april hittade en kvinna en svårt medtagen 57-årig man i diket längs väg 852, i skogen mellan Furuby och Dädesjö i Växjö kommun. Det var nollgradigt och han hade inga ytterkläder.

Mannen talade varken svenska eller engelska men han fick sitta i värmen i kvinnans bil och vänta på ambulansen som hon hade larmat.

Det visade sig att mannen kommit till Sverige från Bulgarien ett par dagar tidigare.

Bjöds på flygbiljetten

I hemlandet levde han på en pension och på att gå bland sopor och plocka saker. När han nappade han på ett erbjudande om att åka utomlands och arbeta visste han inte att det handlade om tiggeri.

Han bjöds på en flygbiljett och fick instruktioner om hur han skulle göra för att tjäna pengar i Växjö åt sina uppdragsgivare, de båda nu dömda männen.

Det var mycket enkelt – han skulle säga ”hej hej” och sträcka fram en mugg. Pengarna som han fick skulle han lämna vidare till männen.

Vägrade tigga åt dem

Men 57-åringen förklarade att han inte ville tigga, att han hatar att göra det och hellre är fattig. Han försökte rymma men blev upphunnen och infångad av den ene mannen.

I bilen misshandlades han med en tång innan den andre mannen anslöt. Han blev ytterligare slagen och sedan körde männen ut med honom i skogen.

De turades om att slå honom i ryggen med en träpåk, band honom så vid ett träd med ansiktet mot trädstammen och fortsatte misshandeln. Till slut lämnade de honom åt sitt öde där, fortfarande fastbunden.

Han lyckades ta sig loss och hamnade till sist utmattad i diket längs väg 852.

90 000 i skadestånd

Den 38-årige mannen anhölls i Sverige någon vecka efter händelsen, medan 35-åringen hann lämna landet och måste begäras utlämnad från Bulgarien.

Han utlämnades till Sverige i mitten av juli på villkor att han skulle få avtjäna ett eventuellt frihetsstraff i sitt hemland. Båda männen har hållits i häkte under utrednings- och rättegångstiden.

Männen har genomgående nekat till alla anklagelserna men Växjö tingsrätt fann på onsdagen båda skyldiga till människorov och grov misshandel, 35-åringen döms dessutom som skyldig till misshandel.

De utvisas ur Sverige till år 2032. Männen döms även att betala sammanlagt 90 000 kronor i skadestånd till 57-åringen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag