"Om jag träffar er igen kommer jag att döda er", ska mannen ha sagt i polisförhör. Foto: Polisen"Om jag träffar er igen kommer jag att döda er", ska mannen ha sagt i polisförhör. Foto: Polisen
"Om jag träffar er igen kommer jag att döda er", ska mannen ha sagt i polisförhör. Foto: Polisen
Orsaken var att de skulle betala 300 kronor per dag för att få tigga i centrala Halmstad. Foto: PolisenOrsaken var att de skulle betala 300 kronor per dag för att få tigga i centrala Halmstad. Foto: Polisen
Orsaken var att de skulle betala 300 kronor per dag för att få tigga i centrala Halmstad. Foto: Polisen
Nu åtalas den 31-årige "tiggarkungen" för olaga hot och brott mot knivlagen. Foto: PolisenNu åtalas den 31-årige "tiggarkungen" för olaga hot och brott mot knivlagen. Foto: Polisen
Nu åtalas den 31-årige "tiggarkungen" för olaga hot och brott mot knivlagen. Foto: Polisen

"Tiggarbossens" hot: "Kommer att döda er"

Publicerad

De tre personerna har berättat att de hotats till livet av en "boss". Orsaken var att de skulle betala 300 kronor per dag för att få tigga i centrala Halmstad.

"Om jag träffar er igen kommer jag att döda er. Jag kommer att skära av era huvuden" ska mannen ha sagt, enligt polisförhör.

Nu åtalas den 31-årige "tiggarbossen" för olaga hot och brott mot knivlagen.

I början av augusti kallades polisen till ett bråk på Stora torg i Halmstad. När de kommer till platsen möts de av en grupp som är mycket upprörd. Personerna berättar att de livnär sig på att tigga på torget och att de hotats av en landsman. Landsmannen, en 31-åring, pekas ut som "tiggarboss" - en som håller koll på de som tigger på torget.

Det visar sig dessutom att en av personerna på torget bara någon timme innan patrullen anländer till platsen polisanmält 31-åringen för hot.

Tiggarbossen ska ha krävt att personerna betalade en daglig avgift på 300 kronor för att få tigga i centrala Halmstad. När personerna då svarade att de med tanke på hur mycket pengar de får in inte hade någon möjlighet att betala de summorna ska 31-åringen ha blivit aggressiv.

Nekar till anklagelserna

Enligt förhör ska mannen då ha hotat personerna med en mattkniv, hotat med att döda personerna och deras familjer om de inte gör som han säger, och även ha hotat att bränna upp de bilar personerna sover i.

I förhör har en av de tre, en kvinna, berättat att 31-åringen hotat skära ut hennes tunga och hjärta.

Polisen har i utredningen hört flera personer som ska ha befunnit sig på torget, flera vittnar om att en hetsig diskussion ägt rum men kan inte närmare redogöra för vad som sagts då den förts på de inblandades modersmål.

Enligt 31-åringen jobbar han på torget. Han nekar till anklagelserna och menar att de målsägande har ljugit ihop historien. 31-åringen åtalas också för att ha stulit kläder ur en container. När han i samband med detta stoppades av polis var han beväpnad med en mattkniv.

Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag