Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tidning straffas för teckning av sjöjungfrun – som zombie

År 2013 fyllde den Lille havfrue 100 år.
Den lille havfrue i Köpenhamn.
Foto: TOMAS LEPRINCE
Monique Wadsted, advokat och upphovsrättsexpert.
Foto: PRIVAT

Danska tidningen Berlingske publicerade en avbildning av Köpenhamns landmärke Den lille havfrue som zombie.

Nu döms chefredaktören Tom Jensen för brott mot upphovsrättslagen till 400 000 kronor i böter.

– Det räcker inte att kalla något för satir för att det ska vara det, säger den svenska advokaten Monique Wadsted med lång erfarenhet av upphovsrättsfrågor.

Bilden publicerades i den ansedda danska tidningen Berlingske den 18 april 2019 och föreställer en sjöjungfru som ska se ut som en zombie, med röda ögon.

Det är en tydlig anspelning på Den lille havfrue, en världskänd skulptur i Köpenhamn som konstnären Edvard Eriksen skapade efter författaren HC Andersens saga med samma namn.

Precis som Den lille havfrue sitter även den tecknade sjöjungfrun på en sten intill strandkanten. I bilden är hon omgiven av taggtråd och har en sönderriven dansk flagga i handen.

Teckningen gick ihop med en text under rubriken ”Ondskan i Danmark” och handlade om hur det danska debattklimatet är mycket hårdare än både det norska och svenska.

Men illustrationen strider mot lagen, enligt Köpenhamns tingsrätt, som nu har dömt chefredaktören Tom Jensen för upphovsrättsbrott. 

Advokaten: ”Måste finnas en koppling”

Den svenska advokaten Monique Wadsted har lång erfarenhet av upphovsrättsfrågor. Hon företräder nu Aron Flam, som nyligen friades av tingsrätten från att ha brutit mot upphovsrätten för en parodisk version av symbolen ”En svensk tiger” på omslaget till sin bok ”Det här är en svensk tiger”.

Tidigare företrädde hon de amerikanska filmbolagen i tvisten med Pirate Pay.

– Det är inte så att det är allmänt tillåtet att ta vilken symbol som helst och slänga på andra symboler, det måste finnas en koppling. Det räcker inte att kalla något för satir för att det ska vara det. Det måste bedömas i sitt eget sammanhang, säger hon, utan att se några likheter mellan Flams och Berlingskes fall.

Döms till 400 000 i böter

Bakom anmälningarna av Berlingskes teckningar stod konstnären Edvard Eriksens släktingar.

Chefredaktören Tom Jensen döms till att betala 285 000 danska kronor – nästan 400 000 svenska kronor – i ersättning till de släktingarna.

– Det är problematiskt för medierna att man inte kan ta avstamp i den nationella symbol som Den lille havfrue är utan att råka i upphovsrättslig konflikt. Det menar jag är ett stort problem, säger han till SVT:s Kulturnyheterna.

Enligt domen förbjuds tidningen från att använda bilden och flera andra redigerade bilder på Den lille havfrue – bland annat en där hon har munskydd på sig.

TV: Fler nyheter från Sydsverige

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!